Odoraș.

Odoraș.

Tedi

În Moldova există riscul izbucnirii unui focar de poliomielită sau rujeolă

În Moldova există riscul izbucnirii unui focar de poliomielită sau rujeolă

Epidemiologii susțin că în Republica Moldova există riscul izbucnirii unui focar de poliomielită, rujeolă, difterie şi tuberculoză. Potrivit experților, asta se întâmplă pe fundalul valului de refugiaţi din Ucraina, dintre care jumătate sunt copii, scrie știri.md

Specialiştii mai atrag atenţia că rata mică de vaccinare din Ucraina pentru anumite boli poate fi un risc pentru populaţia ţării noastre, chiar dacă 97 la sută din copii sunt vaccinaţi.

Acum, Ministerul Sănătăţii lucrează asupra mecanismului de a-i imuniza pe copiii refugiați din Ucraina.

„Sigur că se poartă discuţii în jurul unui pericol iminent de a avea focare de maladii periculoase infecţioase în Moldova, dat fiind faptul că poliomielita, rujeola şi tuberculoza prezintă un pericol iminent în cazul fluxului unui număr mare de refugiaţi din Ucraina”, a declarat Inga Pasecinic, membru al Comitetului Naţional de Imunizări.

Experţii de la noi susţin că cea mai mare îngrijorare o reprezintă virusul de poliomielită, care a fost eradicat acum câţiva ani în Moldova, asta în timp ce, la sfârşitul anului trecut, peste 20 de copii şi tineri din Ucraina au fost diagnosticaţi cu poliomielită. În ţara vecină, în anul 2021, doar jumătate dintre copii erau vaccinaţi contra poliomielitei, boală care se răspândeşte prin aer şi poate provoca paralizie.

Un alt pericol este difteria, care a reapărut în 2019 în Ucraina. Şi această boală a fost eradicată complet din ţara noastră de câţiva ani. În 2020, OMS a raportat în ţara vecină mai multe cazuri de difterie - un virus extrem de contagios, care poate evolua în epidemie şi are o rată de deces de 50 la sută. Şi focarele de rujeolă au apărut acum câţiva ani în Ucraina, iar ţara noastră a înregistrat şi cazuri de import.

Experţii au remarcat că Moldova este lider în Europa de Est la vaccinarea copiilor contra tuturor bolilor infecţioase, cu o rată între 93-97 la sută.

„Aş zice că, în cazul dat, o mare parte a populaţiei este protejată, oricum rămâne un procent mic care vor fi supuşi acestui risc. Cel mai mare pericol îl reprezintă copiii care vin din Ucraina şi nu sunt vaccinaţi, fiindcă numărul lor este cu mult mai mare decât al copiilor din Republica Moldova.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă autorităţilor de la Chişinău să înceapă vaccinarea copiilor refugiaţi din Ucraina, dar problema este că mecanismul este abia în faza de început.

„Am urmărit ce a spus Comisarul european pentru sănătate publică, Stella Kyriakides, că ţările UE urmează în timpul apropiat să întreprindă măsuri în a procura vaccinuri anti-poliomielită, rujeolă, tuberculoză, pentru a vaccina în special copiii refugiaţi din Ucraina, care s-au pomenit în ţările UE.”

Experţii susţin că Moldova are suficiente stocuri de vaccinuri. Între timp, România a anunţat că în zona de frontieră vor fi deschise centre speciale de imunizare, unde refugiații doritori se pot vaccina.

 

 

Sursa foto: Știri.md

Share:

Articole recomandate