Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Inițiativă: Creșă la Chișinău, în care copiii să doarmă afară

Inițiativă: Creșă la Chișinău, în care copiii să doarmă afară

În Danemarca sunt creșe unde copiii dorm afară. În general, sistemul de educație danez este unul dintre cele mai bune dacă nu chiar cel mai bun din lume. Astfel, o organizație filantropică din Moldova își propune deschiderea unei astfel de creșe și la Chișinău, iar consilierul municipal, Victor Lutenco, și-a declarat susținerea pentru aceasta.

Începând cu ziua de ieri „m-am angajat" ca și avocat și promotor al inițiativei unei organizații filantropice de la noi care intenționează să lanseze la Chișinău o creșă daneză după modelul celei care exista deja în Sectorul 1 București. Se pare că tot de ce au nevoie e un local municipal (cel mai greu). Mâine începem discuțiile cu autoritățile municipale. Poate, reușim!”, a scris Victor Lutenco pe contul său de Facebook.

Atașat la mesaj este și un reportaj al televiziunii românești Digi 24 despre creșa daneză din București. În reportaj este menționat că 30 de copii cu vârste între 8 luni și 4 ani învață într-o creșă de stat din București după unul dintre cele mai apreciate sisteme educaționale din Europa - cel danez. Cei mici dorm afară, sunt încurajați să se descurce singuri, să facă alegeri, să descopere lumea din jur, să se exprime așa cum simt.

Un copil danez petrece circa 80% din timpul unei zile în aer liber.

Felul în care părinţii danezi îşi cresc copiii este diferit de al celor din România. Cei mici dorm afară, într-un sac de dormit, din momentul în care se nasc până în jurul vârstei de 5-6 ani. Această practică este comună în Danemarca şi acasă. Părinţii obişnuiesc să-şi lase copilul să tragă un pui de somn în curte, chiar şi în timpul iernii. La creşa româno-daneză, practica dormitului afară este aplicată parţial, pentru că, spun educatorii, nu poţi lasă un copil de 2 ani să doarmă la -10 grade, dacă el nu a fost crescut aşa. O regulă de aur, când vine vorba de educaţia copilului danez este ca acesta să meargă cu plăcere la creşă, grădiniţă şi şcoală. Aşa că şi la creşa din România multe activităţi se desfăşoară în aer liber.

Punem mare preţ pe independenţa copilului. Îmbrăcămintea trebuie să fie comodă, iar îmbrăcămintea e o salopetă de fâș cu fermoar. Asta îi ajută să se îmbrace singuri. Au cizme de cauciuc. Nu facem din îmbrăcat o operaţiune contra timp. Copilul are nevoie să descopere uşor ce e în jurul lui”, spune Mădălina Coza, șefa centrului româno-danez.

Creşa româno-daneză oferă părinţilor o viziune nouă asupra educaţiei copiilor. Comparativ cu pedagogia preşcolară din România, cea daneză se îndreptată spre nevoile celor mici. Ei învaţă prin experienţe propriii şi nu prin transferul de experienţă de la adult către copil.

Creşa din București este gratuită. Singurul cost este masa copiilor - 3 lei românești pe zi, echivalentul a circa 15 lei moldovenești.

Ce părere aveți privind o astfel de instituție și la noi? V-ați duce picii la această creșă?

 

Foto simbol: detstwo.by

Share:

Articole recomandate