Miros insuportabil, fără hârtie igienică și fără separatoare - așa arată wc-urile din unele școli din RM
- 2016-09-13
- 4970
“Vrem toalete decente în școlile din Republica Moldova”, acesta este sloganul unei pagini de pe facebook care din primăvara acestui an postează imagini parcă desprinse de realitate, în care este prezentată situația dezastruasă a mai multor wc-uri școlare din țară.
În unele școli din țară elevii evită să meargă la toaletă. Știti de ce? Pentru că toaleta arată exact ca cea din imaginea de mai jos sau mai rău.
În prezent, majoritatea instituțiilor de învățământ din mediul rural din Moldova nu dispun de încăperi care să corespundă standardelor de bază WaSH. Cea mai răspândită opțiune este utilizarea toaletelor externe cu hazna.
Conform unui studiu realizat de UNICEF în 2009, 95% din școlile din mediul rural folosesc anume acest tip de toalete. Cu toate acestea, adesea astfel de toalete sunt într-o stare proastă, fără cabine sau pereți de separare pentru a asigura intimitatea, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără lavoare şi apă pentru spălarea mâinilor, întreținute prost şi foarte rar curățate. În plus, aceste toalete poluează şi mediul, atunci când conținutul haznalelor este aruncat în mediul înconjurător.
Standardele privind toaletele din instituțiile școlare, conform recomandărilor OMS şi/sau conform cerințelor Centrului de Sănătate Publică din Moldova:
• Este nevoie de un număr suficient de toalete pentru fete, băieți, profesori femei şi bărbaţi. OMS recomandă câte 1 cabină pentru fiecare 25 fete sau femei şi 1 cabină, plus 1 pisoar pentru fiecare 50 băieţi sau bărbaţi. Toaletele pentru profesori şi elevi trebuie să fie de același standard.
• Grupurile sanitare trebuie să fie accesibile tuturor, inclusiv personalului şi copiilor cu necesități speciale.
• Grupurile sanitare trebuie să fie anexate sau integrate în clădirea de bază, şi nu amplasate într-o clădire separată, în afara școlii. Acest lucru va facilita accesul. Şi sistemul de încălzire şi iluminare va fi mai simplu de prevăzut în toaletele integrate în clădirea de bază. În plus, întreținerea celor integrate în clădirea de bază va fi mult mai simplă, pe când toaletele din curte sunt în mare parte neglijate.
• Toaletele trebuie să asigure intimitate şi siguranţă. Toaletele pentru bărbați şi femei trebuie să fie separate. În interiorul toaletelor pentru bărbați şi femei trebuie să fie cabine separate pentru a oferi intimitate.
• Toaletele trebuie să fie igienice pentru utilizare şi uşor de curăţat. Standardele naționale impun dezinfectarea zilnică a vaselor de toaletă.
• Lângă toalete trebuie să fie prevăzute lavoare comode.
• Se va prevedea rutina de curăţare şi întreţinere şi se va asigura disponibilitatea, în orice moment, a toaletelor curate şi funcționale.
Foto: facebook.com/ToaletaScoala/