Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Infecția de tract urinar – factori de risc

Infecția de tract urinar – factori de risc

Infecția de tract urinar reprezintă o infecție, de obicei bacteriană, care poate afecta uretra, vezica urinară, ureterele sau rinichii. Marea majoritate a acestor infecții implica tractul urinar inferior – vezica urinară și uretra.

Femeile au risc mult mai mare de a dezvolta infecții de tract urinar prin prisma faptului ca uretra (conductul care aduce urina de la vezica urinară în afara corpului) este mult mai aproape de anus precum și mai scurtă decât a bărbatului, ceea ce permite ca bacterii ce colonizează acesta zona a corpului (precum E. Coli) sa ajungă in tractul urinar.

În cazul bărbaților, orice infecție urinară constituie un semnal de alarmă și necesită investigații amănunțite pentru că, de obicei, este consecința unei alte afecțiuni.

Simptomatologia infecțiilor de tract urinar poate fi reprezentată de usturime sau arsură în timpul urinării, nevoia de a urina mai des sau apariția urgenței micționale, trezitul în timpul nopții cel puțin o dată pentru a urina, urina tulbure, urât mirositoare. Febra, frisoanele, durerea lombara, sângele în urină sunt semnale de alarmă și ar trebui sa ne ducă de urgență la medic.

Factori care pot preveni apariția unei infecții urinare:

► Hidratarea adecvată duce la urinare mai frecventă și implicit eliminarea bacteriilor înaintea apariției unei infecții urinare;

► Toaleta locală dupa fiecare folosire a toaletei;

► Evacuarea vezicii urinare cat mai curând posibil după sex;

► Folosirea unor produse de igiena intima care nu sunt iritante (nu conțin parfum, nu modifică pH-ul local);

► Alegerea unor metode contraceptive care nu includ diafragmele, spermicidele, prezervative cu lubrifiant pe baza de silicon;

► Cremele sau ovulele pe baza de estrogen pot reduce frecventa infecțiilor urinare post-menopauză;

Diagnosticul se poate stabili pe baza semnelor si simptomelor sau după efectuarea unor teste de urina. Inițierea unui tratament adecvat duce la remiterea simptomatologiei in 2 – 3 zile. Severitatea manifestărilor, infecția de tract urinar in timpul sarcinii, agravarea simptomatologiei sub tratament, reapariția simptomelor la terminarea tratamentului sau frecventa ridicata a infecțiilor urinare constituie motive pentru un consult urologic.

Sursa: clicksanatate.ro 

Share:

Articole recomandate