10 pericole pentru sănătate care apar vara
- 2022-06-13
- 823
În sezonul cald, abia așteptăm plimbările în aer liber, vacanțele și drumețiile. Petrecem mai mult timp în aer liber, la mare sau la pădure, dar cresc și riscurile de a face insolație, de a ne deshidrata sau de a face alergie. Iată câteva pericole pentru sănătate care apar vara și de care este bine să ținem cont în fiecare an, scrie unica.ro
Fii prevăzătoare și ține cont de aceste pericole pentru sănătate care apar vara mai ales în perioadele caniculare. Fie că ieși la o simplă plimbare în oraș, că mergi la piscină, la mare sau într-o drumeție la munte, ai grijă să te protejezi de soarele arzător și de problemele pe care le provoacă temperaturile ridicate.
1. Deshidratarea
Ia cu tine, oriunde mergi, o sticlă cu apă rece! Bea apă frecvent în cantități mici și completează necesarul de lichide cu limonade și sucuri naturale de fructe. Este foarte important să te hidratezi corect mai ales în zilele foarte călduroase când petreci mult timp în aer liber.â
Deshidratarea poate avea consecințe dureroase: amețeli puternice, scăderea tensiunii arteriale, senzația de vertij, dureri de cap și migrene, iar în fazele critice vărsături și slăbiciune musculară. 2. Insolația Ai grijă când și cât timp stai la soare. Cele mai bune ore să faci plajă sunt dimineața devreme, până în jurul orei 10, și după amiaza, după ora 17.30 sau 18.00. Cu toate acestea, soarele este mult mai puternic în lunile iulie și august, iar perioada optimă la plajă ar trebui scurtată.â
Riscul de a face insolație este foarte mare chiar din prima zi când mergi la plajă, la mare. Ești tentată să stai mai mult la soare și să te bronzezi, curenții de aer răcoros de pe mare te păcălesc și poți face insolație chiar din primele ore la plajă. Insolația este una dintre cele mai pericole pentru sănătate care apar vara. Ea se declanșează în momentul în care corpul se încinge la soare, temperatura urcă periculos spre 39 – 40 de grade, și organismul nu reușește să se răcorească. Insolația este asociată cu deshidratarea, cu efortul fizic în soare, cu bolile de inimă și de tensiune. Ea îți poate pune în pericol viața, dacă nu primești imediat ajutor medical.
3. Arsurile solare
Bronzul poate fi un accesoriu la modă vara, dar în realitate el este un mecanism de apărare a pielii împotriva arsurilor solare. Nu sta la plajă și nu ieși la plimbare în oraș pe caniculă fără creme de protecție solară! Cremele de protecție sunt foarte importante și în oraș, și la piscină, și la mare, și pe cărările de munte bătute de soare. Oriunde petreci mult timp în soare, ai grijă să îți protejezi pielea.
Alege creme de protecție ușor de aplicat, din ingrediente de calitate, cu un factor de protecție ridicat. Arsurile solare severe nu doar că ustură și se vindecă după câteva zile, dar favorizează apariția melanomului, unul dintre cele mai temute cancere de piele. 4. Problemele de vedere Lumina puternică din timpul verii poate agrava unele probleme de vedere, dacă nu porți ochelari de soare sau ochelari cu lentile heliomate. Mulți oameni se plâng de lumina soarelui și simt că le afectează vederea la distanță pe stradă. Pot apărea probleme în distingerea clară a culorilor și contururilor la distanță, acuitatea vizuală se diminuează sau apar steluțe și pete luminoase care deranjează vederea.
Toate aceste simptome îți arată că ochii tăi sunt sensibili la lumina soarelui și trebuie să te protejezi. Mergi la un consult oftalmologic și alegere ochelarii potriviți.
5. Toxiinfecțiile alimentare
Ieșim mai des în oraș vara și suntem tentați să gustăm din preparatele rapide, din prăjituri sau înghețate la tonetele de pe stradă. Mare atenție de unde îți cumperi mâncarea.
Toxiinfecțiile alimentare reprezintă unul dintre cele mai frecvente pericole pentru sănătate care apar vara. Nu toate tavernele, tonetele sau magazinele alimentare țin alimentele în condiții sigure, la temperaturi reci. Există și riscul ca multe alimente și sucuri să se altereze în timpul transportului din cauza temperaturilor mari, dacă nu sunt transportate în mașini frigorifice.
Același pericol există și în vacanța de vară când mâncăm din diverse locuri mai mult sau mai puțin curate. Verifică bine alimentele cumpărate înainte să le consumi și cere imediat ajutorul unui farmacist sau al unui medic, dacă faci toxiinfecție alimentară. Aceasta se manifestă prin erupții pe piele, frisoane, dureri de stomac și vărsături.
6. Alergiile de sezon
În timpul verii se înmulțesc alergiile: poți face alergie la polen, alergie la noxele din atmosferă și chiar alergie la soare. Multe persoane care nu au probleme cu alergia în sezonul rece pot avea probleme în sezonul cald, când petrec mai mult timp pe afară. Îndeosebi alergia la soare, care se manifestă după vârsta de 40 sau 45 de ani la cei mai mulți pacienți, devine o problemă serioasă în timp.
Ea se manifestă prin erupții cutanate roșii sau bubițe roșii, pe brațe, pe gât și decolteu, în special pe zonele unde ajung razele soarelui. Este nevoie de protecție solară, de creme și loțiuni cu factor ridicat de protecție, și mai ales de haine ușoare care pot acoperi integral brațele și picioarele. 7. Bolile din piscine: pericole pentru sănătate care apar vara.
Alege o piscină foarte curată și bine întreținută, pentru că riscul de a te îmbolnăvi din apele contaminate este destul de mare, în condițiile în care ajung în piscină sute de oameni zilnic. Poți face reacția la clorul sau la substanțele dezinfectante din apă, dar poți face și dermatită sau conjunctivită din cauza microbilor din apă. Când mergi la piscină, fă duș cât mai des, folosește un gel de duș delicat cu pielea și spală prosoapele folosite la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, pentru a distruge bacteriile. Apa din piscine poate agrava acneea, dacă suferi de această boală pe față, pe umeri și pe spate. De asemenea, trebuie să mai știi că pitiriazisul poate fi luat din apa piscinelor, dacă nu este bine igienizată.
8. Probleme cu tensiunea arterială
Temperaturile mari pot agrava problemele cardiace și problemele cu tensiunea arterială. Dacă suferi de boli care se agravează în zilele caniculare, evită plimbările pe afară în miezul zilei. Ai grijă să ieși doar dimineața devreme și seara când atmosfera se răcorește și soarele apune. Poartă cu tine mereu apă și ai grijă să nu deshidratezi, mai ales dacă ai probleme cu tensiunea!
9. Înțepăturile de insecte
Folosește creme de protecție împotriva țânțarilor și căpușelor sau a tăunilor. Dacă petreci mult timp în spații verzi, dacă mergi în drumeție prin livezi, fânețe și păduri, dacă stai mult prin parcuri, ia cu tine o cremă de protecție pentru mâini și picioare. Înțepăturile de insecte sunt deranjante, dar pot fi periculoase, dacă este vorba de căpușele care transmit boala Lyme. Ai grijă să porți șosete lungi sau pantaloni lungi mai ales prin fânețe și livezi, unde se înmulțesc căpușele vara.
10. Accidentele specifice verii și riscul de înec
În sezonul cald, poate că folosim mai des bicicleta și trotineta, folosim mai des uneltele agricole prin curte și crește riscul de accidente. Copiii se pot răni pe trambuline și tobogane sau se pot îneca la piscină ori la mare. Trebuie să fim cu ochii în patru, cu atât mai mult dacă celor mici le plac sporturile care implică anumite riscuri. Accidentele cu mașina se înmulțesc și ele pe timp de vară, tot mai mulți oameni călătoresc pe distanțe lungi, obosesc la volan și riscul de a provoca un accident este mult mai mare!