Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor 12 iulie 2024: Un copil sănătos – o mamă fericită

Festivalul Mamelor 12 iulie 2024: Un copil sănătos – o mamă fericită

O nouă ediție a Festivalului Mamelor, organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 12 iulie. La eveniment au fost prezente mămici și viitoare mămici, dornice de a cunoaște informație veridică și prețioasă de la medici calificați. De asemenea, toate au avut ocazia să primească daruri generoase de la partenerii și sponsorii revistei.

Cea care a deschis acest eveniment, a fost reprezentanta companiei Nestle, Mihaela Chiperi, medic pediatru, care a vorbit despre infecția enterovirală în perioada caniculei. Infecţia enterovirală este o boală contagioasă acută umană, produsă de enterovirusurile ECHO şi coxsackie caracterizată clinic prin febră, manifestări digestive, sindrom hipertensiv cerebral, meningită (meningoencefalită) seroasă şi alte afecţiuni (mialgie, hepatită, orhită, pancreatită etc). Enterovirusurile sunt răspândite pe glob şi circulă în toate ţările producând îmbolnăviri sporadice şi izbucniri epidemice. Sunt rezistente în mediu, supravieţuind în apă 110 zile, carne, brânză – 6 luni, pe suprafeţe- 70 zile. Sursa de infecţie este omul bolnav şi purtătorul de enterovirus, care elimină în mediu agentul cauzal cu materiile fecale şi secreţiile rinofaringiene – importanţă majoră în acest sens prezintă persoanele purtătoare, incidenţa cărora atinge 80% din totalul infecţiilor. Cum reducem riscul de infectare? Spălarea temeinică și des pe mâini, mai ales înainte de a mânca și după ce ați făcut toaleta și ați schimbat scutecele.  Evitarea actelor fiziologice în spațiile verzi amenajate. Curățarea suprafețelor care ar fi putut fi contaminate, cum ar fi mesele de schimbare a scutecelor, cu detergent și apă (Soluții ce conțin alcool). Curățarea jucăriilor, îmbrăcămintei sau a altor articole despre care credeți că ar putea fi contaminate. Aerisirea de cel puțin 2 ori pe zi în odăi. Jucăriile pufoase de spalat 1 dată pe saptămână.

Reprezentanta laboratoarelor Synevo, Olimpia Gherman, medic pneumolog, a vorbit despre primul ajutor în urgențele respiratorii pediatrice. Aceasta le-a vorbit mămicilor despre cele mai întâlnite cazuri și situații în care un copil ar putea avea nevoie de un prim ajutor pentru a debloca căile respiratorii. Copiii au căile respiratorii mai mici decât la adulți, sunt mai predispuse la edem, limba ocupă mai mult spațiu comparativ cu adulții, iar gâtul este mai scurt. Din aceste motive, copiii au șanse foarte mari să se sufoce cu un corp străin sau cu alimente. Astfel, medicul le-a arătat mămicilor cele mai importante, dar și utile manevre de acordare a primului ajutor în cazul în care copilul se sufocă. Aceasta avea o păpușă care a facilitat procesul de demonstrare a manevrelor, dar și mămicile au putut înțelege mai bine cum trebuie să procedeze.

Reprezentanta companiei Biessen Pharma, Alina Brighidin, medic ginecolog, a vorbit despre infecțiile vaginale la femei și metodele de diagnostic și tratament. Infecțiile vaginale reprezintă o problemă comună de sănătate pentru multe femei, afectând milioane de femei anual. Aceste infecții pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător. Este esențial să se înțeleagă cauzele, simptomele, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament pentru a gestiona eficient aceste afecțiuni. Metode de diagnostic: Examen clinic - medicul va examina zona vaginală și va colecta informații despre simptomele și istoricul medical al pacientei. Examenul pelvin - ajută la detectarea infecțiilor și altor anomalii în colul uterin și vagin. Testele de secreții vaginale - medicul va preleva o probă de secreție vaginală pentru a fi analizată la microscop sau pentru a fi cultivată în laborator. Teste specifice pentru identificarea patogenilor. PCR (reacția în lanț a polimerazei) pentru detectarea ADN-ului patogenului. Teste rapide de antigen. Tipuri de infecții vaginale: Candidoza vaginală - cauzată de fungi din genul Candida, cel mai frecvent Candida albicans. Simptome: mâncărimi intense, secreții vaginale dense, albe și aspect de „brânză de vaci”, disconfort la urinare și actul sexual. Vaginoza bacteriană - cauzată de un dezechilibru al bacteriilor vaginale normale. Simptome: secreții vaginale gri sau albe, miros neplăcut, adesea descris ca miros de pește, care se intensifică după actul sexual. Infecții cu virusuri, exemple: Herpes genital cauzat de virusul Herpes simplex. Simptome: vezicule dureroase, ulcerații, durere și disconfort general. Măsuri preventive și recomandări - Igienă personală corespunzătoare, utilizarea prezervativelor, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea antibioticelor nejustificate. Totuși, în cazul în care pacienta are nevoie de antibiotice sau antifungice pentru a trata o anumită infecție, are nevoie și de un preparat pentru care ajută la recuperarea echilibrului intim. Astfel, medicul recomandă Floral’aise care conține lactobacili și vitamina A, o formulă special concepută pentru menținerea confortului intim feminin. Substațele sale bioactive sunt reprezentate de o sușă naturală de lactobacili și vitamina A, care contribuie la menținerea sănătății membranelor mucoase.

Următoarea vorbitoare a fost Rodica Corlat, product managerul companiei VitaPharm, care a abordat tema infecțiilor parazitare la copii și deparazitare. Care sunt simptomele paraziților intestinali? somn neliniștit, dureri de cap, oboseală, dereglări la nivelul tractului gastro-intestinal, lipsa poftei de mâncare, anemie, alergii. Dehelmintizarea (deparazitarea) reprezintă totalitatea acțiunilor de lichidare și eliminare a viermilor, cu restabilirea în același timp a funcțiilor pierdute ale sistemelor și organelor, curățarea țesuturilor și a cavităților, înlăturarea paraziților, indiferent de etapa de viață, și profilaxia ulterioară a infestărilor repetate. Drept soluție, managera a oferit preparatul Wormitin suspensie, care este un complex natural, eficient și inofensiv în profilaxia și tratamentul helmintiazei. Acesta omoară paraziții de orice tip la orice etapă de dezvoltare ou/larvă/matur, Ameliorează simptomele dispepsiei și disfuncției intestinale, cauzate de invazia helmintică, Elimină helminți din intestin datorită efectului laxativ și îmbunătățește funcția digestivă, Detoxifică organismului (neutralizează toxinele) ca urmare a invaziei helmintice.

Fondatoarea brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, a oferit câteva recomandări pentru sezonul cald.  Pentru bebeluși: utilizați pelincuțe și plapume din musolină – țesătură natural care permite pielii să respire. De asemenea, pentru a îngriji corect zona scutecului, trebuie să fie combinată pudra cu crema, pentru un efect cât mai bun. Pentru mame: în cazul în care sunteți însărcinată, folosiți uleiuri și creme pentru a hidrata burta. Această practică vă va ajuta să luptați contra vergeturilor. În cazul în care deja ați născut și aveți burtică, puteți să o ascundeți cu ajutorul slipilor modelatori. Folosiți absorbante biodegradabile, pentru a nu dezvolta o infecție vaginală. Lenjeria trebuie spălată în săculeți speciali și cu detergenți bio, în caz contrar, este recomandat să fie schimbată o data la 6 luni. Magazinele Beauty Mama dețin o gamă largă de lenjerie și hăinuțe pentru mame, cât și cele necesare pentru naștere și pentru nou-născuți.

Această ediție a fost una mai specială, datorită faptului că am organizat, împreună cu brand-ul Beauty Mama, o defilare frumoasă în colecția lor de vară. 

Nelipsită a fost și tombola de la final, unde mămicile au avut ocazia să câștige cadouri frumoase și generoase de la partenerii și sponsorii revistei Odoraș. 

Foto: Sanda Armash 

Share:

Articole recomandate