O fetiţă în vârstă de 11 ani a murit din cauza gripei aviare, în prima infecție umană cu H5N1
- 2023-02-23
- 353
Gripa aviară se răspândeşte în mod normal la păsările de curte şi nu a fost considerată o ameninţare pentru oameni până în 1997, când a apărut un focar de gripă aviară printre vizitatorii pieţelor de păsări vii din Hong Kong. Cele mai multe cazuri de gripă aviară la oameni au implicat contactul direct cu păsările de curte infectate, dar recent au apărut îngrijorări cu privire la o posibilă infecție la o varietate de mamifere şi la posibilitatea ca virusul să evolueze pentru a se răspândi mai uşor între oameni, scrie alephnews.ro.
Fetiţa din provincia rurală Prey Veng din sud-estul ţării s-a îmbolnăvit pe 16 februarie şi a fost trimisă pentru a fi tratată la spitalul din capitala Phnom Penh pentru infecție. Fata avea febră de până la 39 de grade Celsius, cu tuse şi dureri în gât şi a fost diagnosticată miercuri. Ea a murit la scurt timp după aceea, a precizat miercuri seară Ministerul Sănătăţii din Cambogia într-un comunicat.
Ministrul cambodgian al Sănătăţii, Mam Bunheng, a avertizat că gripa aviară reprezintă un risc deosebit pentru copiii care colectează sau consumă ouă de la păsările de curte, se joacă cu păsările sau le curăţă coteţurile.
Simptomele de infecție cu H5N1 sunt similare cu cele ale altor gripe, incluzând tuse, dureri şi febră, iar în cazurile grave, pacienţii pot dezvolta pneumonie care le poate pune viaţa în pericol.
Cambodgia a avut 56 de cazuri de H5N1 la om din 2003 până în 2014, iar 37 dintre acestea au fost fatale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
La nivel mondial, aproximativ 870 de infecţii umane şi 457 de decese au fost raportate la OMS în 21 de ţări. Dar ritmul a încetinit, iar în ultimii şapte ani s-au înregistrat aproximativ 170 de infecţii şi 50 de decese.
Sursa foto: alephnews.ro