Un nutriționist de la Harvard a dezvăluit ce efecte are asupra creierului complexul de vitamine B
- 2022-08-24
- 839
Un medic nutriționist de la Harvard, a dezvăluit care este vitamina care ajută creierul să se mențină tânăr și sănătos. Aceasta îl protejează și de bolile neurologice care pot apărea odată cu timpul, scrie unica.ro
Uma Naidoo, nutriționist la Harvard, a dezvăluit că o importanță esențială în buna funcționare a creierului o are complexul de vitamine B.
Afecțiuni de natură cerebrală precum depresia sau demența sunt adesea asociate cu o deficiență de vitamine B.
Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecventă decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri și nu mănâncă corespunzător, a dezvăluit și psihiatru Rajaprabhakaran Rajarethinam, potrivit Digi24.
Alimente care conțin vitamine B
Potrivit medicului nutriționist, din dieta zilnică nu trebuie să lipsească alimente precum ouă, iaurt, somon, semințe de floarea soarelui, linte, fasole, spanac sau varză.
Complexul de vitamine B se găsește și în carnea de curcan sau ton, în lapte, cartofi, morcovi, vinete, mazăre, broccoli, ciuperci, pepene galben, zmeură, alune, nuci, germeni de grâu.
De asemenea, drojdia de bere conține întreg complexul de vitamine B. Există, desigur, și suplimente care pot fi consumate pentru a ne asigura necesarul de vitamine.
Ce efecte are asupra creierului complexul de vitamine B
Vitamina B reprezintă de fapt un complex de opt vitamine care ajută la buna funcționare a creierului și în desfășurarea proceselor metabolice.
Vitamina B1, cunoscută și ca „vitamina bunei dispozitii”, are rol catalizator în metabolismul glucozei, al aminoacizilor și al lipidelor. Este esențială pentru funcția de bază a celulelor și pentru metabolismul nutrienților pentru energie.
Vitamina B2 este vitală în procesul respirației celulare. Ajută la dezvoltarea celulelor, la producerea de energie și la descompunerea grăsimilor.
Vitamina B3 este un antioxidant care ajută la reducerea inflamației în exces. De asemenea, este și vitamina care are un rol important în producerea energiei necesare organismului pentru o funcționare optimă.
Vitamina B5 ajută la producerea coenzimei A, care ajută enzimele corpului nostru să descompună acizii grași pentru energie.
Vitamina B6 ajută la echilibrarea nivelurilor de sodiu și potasiu din organism și la producerea globulelor roșii din sânge. Nivelurile adecvate ale acestei vitamine sunt asociate cu un risc mai mic de apariție a cancerului.
Vitamina B7, denumită și „vitamina memoriei”, ajută la metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților. Reglează circuitele celulare pentru o comunicare rapidă și eficientă în întregul organism.
B9 sau acidul folic asigură replicarea corectă a materialului genetic și are un rol esențial în sintetizarea hemoglobinei.
Vitamina B12 este implicată în metabolismul fiecărei celule din organism. Asigură replicarea corectă a ADN-ului și are un rol important în metabolismul grăsimilor și al aminoacizilor.