Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Mituri despre alimentație și slăbit de la medic nutriționist

Mituri despre alimentație și slăbit de la medic nutriționist

Primăvară este anotimpul renașterii şi odată cu ea schimbăm şi obiceiurile alimentare. Începem să ne îmbrăcăm mai subţire şi evident ne interesează cum arătăm și ne punem pe slăbit. Medicul nutriționistul din România, Florin Ioan Bălănică combate cinci mituri despre alimentație și siluetă.

Mit 1: să bem cât mai multe sucuri de fructe să ne vitaminizăm

Mai întâi de toate, cine ne-a împiedicat să ne vitaminizăm şi până acum? Sigur că intrarea în primăvară necesită un aport suplimentar de vitamine, pe care le obţinem din alimentaţie. Sucul de fructe nu reprezintă o soluţie, pentru că aduce o cantitate mare de zahăr pe lângă vitamine. Dacă tot vrem să stoarcem ceva, putem stoarce legume, în special cele de culoare verde.

De exemplu, familia mea, la mic dejun, de la mic la mare, bea un suc din legume de culoare verde: spanac, pătrunjel, brocoli, varză, apio, etc. la care adăugăm puţin ghimbir şi lămâie. Este un mic dejun potrivit pentru perioada de primăvară şi toamnă, sănătos şi hrănitor. Mai mult, nu este costisitor şi ne dă energie pentru întreagă zi. Îl putem folosi şi la prima gustare, în jurul orei 10. Nici copiii nu trebuie să exagereze cu sucul de fructe, din acelaşi motiv, excesul de zahăr. Dacă totuşi vreţi să daţi copiilor suc de fructe, este sănătos să le daţi rar, în prima parte a zilei şi cu condiţia de a face cât mai multă mişcare după asta.

Mit 2: să luăm cât mai multe suplimente pentru imunitate şi vitaminizare

Suplimentele alimentare îşi au locul lor în alimentaţia adultului şi a copilului. Dar, aceste nu se iau la întâmplare, sau la recomandarea colegei de serviciu. Mai întâi de toate este bine să reglăm nutriţia – 5 mese/zi, 3 mese principale şi 2 gustări, multe legume crude de culoare verde, brânză slabă şi iaurturi, albuş de ou şi carne albă.

Carnea albă este uşor digerabilă şi hrănitoare. Mai apoi, în cazul în care alimentaţia nu rezolvă situaţia, care poate fi un dezechilibru metabolic sau endocrin, ne putem gândi la suplimente. Suplimentele se administrează de către un specialist şi trebuie să fie din surse sigure şi naturale. Majoritatea suplimentelor din farmacii nu îndeplinesc această condiţie şi cu toate acestea sunt cumpărate în cantităţi industriale.

Pe principiul: chiar dacă nu-mi fac bine, sigur nu-mi fac rău. Nu e chiar aşa. Pentru ce să-mi administrez singur cantităţi de sute sau mii de ori mai mari dintr-o vitamină sau mineral, dacă nu am nevoie? Ba mai mult, dacă vitaminele nu sunt din sursă naturală, le eliminăm prin urină aşa cum le-am înghiţit, plus aproximativ 30% din aceleaşi vitamine provenite din alimentaţie.

Mit 3: trebuie să tratez celulita cu creme şi masaj

Celulita nu poate fi tratată cu creme şi nici cu masaj. Majoritatea femeilor, la venitea anotimpului cald, se grăbesc la farmacii şi umplu câteva coşuri cu diverse creme anticelulită. Toate promit rezolvarea problemei, dar celulita nu dispare şi anul viitor o luăm de la capăt. Haideţi să ne lămurim, celulita reprezintă inflamația ţesutului gras subcutanat dependent hormonal.

Toate aceste cauze fac ca doamnele să fie mai afectate de celulită decât bărbaţii. Totuşi, şi bărbaţii fac celulita în anumite condiţii. Tratamentul celulitei presupune abordarea cauzelor şi nu a efectului, sau abordarea simultană. Haideţi să le luăm pe rând:

– inflamația se tratează printr-o alimentaţie bogată în antioxidanţi, săracă în grăsimi şi prin managementul stresului;

– ţesutul gras subcutanat se reduce prin nutriţie adaptată şi mişcare raportate la parametri corporali ai fiecăruia dintre noi. Adică, raportul dintre muşchi, oase, apă şi grăsime;

– echilibrul hormonal se verifică prin investigaţii de laborator, prin urmărirea unui profil hormonal complet şi prin nutriţie adecvată fiecărui sex în parte!

Aşa că, dacă vreţi să trataţi celulita şi s-o diminuaţi, adresaţi-vă cauzei şi veţi reuşi. Dacă vreo cremă din lumea asta ar trata celulita, producătorii ar închide toate fabricile şi ar rămâne numai una. Masajul poate fi benefic pentru drenaj limfatic şi stare de bine, dar nu poate trata celulita.

Mit 4: vine astenia de primăvară

Astenia de primăvară este mai mult sau mai puţin un mit. Trecerea bruscă de la o temperatură scăzută la una crescută, modificarea ritmului zi/noapte, alimentaţia săracă în vitamine şi minerale, pot duce la modificări ale echilibrului emoţional. Dacă adăugăm şi multă muncă, o viaţă dezordonată şi sintagma „n-am timp pentru mine”, putem experimenta chiar şi o depresie.

Mit 5: îmi fac abonament la sala că să slăbesc

Legătură între slăbire şi sport este adânc întipărită în mintea noastră. Cum nu se poate mai fals! Sportul ne poate da o stare de bine, poate să ajute sistemul circulator şi limfatic, poate să ne ajute să creştem masă musculară, dar nu ne ajută la slăbit fără o nutriţie adecvată. Mai mult de atât, sportul făcut neadecvat, pentru o persoană supraponderală este la fel de periculos ca şi lipsa acestuia. Efectele nepotrivite sunt: dureri articulare şi ale coloanei vertebrale, rupturi musculare şi multe altele.

Primul pas atunci când vrem să scădem în greutate este să identificăm cauza pentru care am ajuns la dezechilibru metabolic. Pentru că nimeni nu se îngraşă pentru că mănâncă, ci din motivul pentru care mănâncă! Mai apoi, este bine să găsim o soluţie potrivită, personalizată şi care să reprezinte soluţia pe termen lung. Altfel, o luăm de la capăt de mai multe ori în viaţă, de multe ori anual. De ce? Pentru că nicio dietă din lume nu funcţionează pe termen lung.

Sursa: doctorulzilei.ro

Share:

Articole recomandate