Odoraș.

Odoraș.

Top 10 alimente cu cea mai mare concentrație de Vitamina C

Top 10 alimente cu cea mai mare concentrație de Vitamina C

Aporturile nutriționale recomandate de vitamina C sunt de la 35 până la 65 mg pe zi pentru copil, de la 60 la 100 mg pentru adulți si adolescenți. Pentru fumatori este recomandat un aport crescut, de cel puțin 120 mg pe zi. Lipsa de vitamina C poate provoca: scorbut, boala care cauzeaza hemoragii, pierderea dinților și inflamarea gingiilor; vindecarea lentă a rănilor și fracturilor; încheieturi umflate sau dureroase; sângerări nazale; probleme digestive etc.

Iată care sunt cele mai bogate alimente în vitamina C: 

1. Camu camu. Este un arbust care produce fructe mici și rotunde, cu coajă lucioasă roșie sau purpurie, asemănătoare cu cireșele.

2. Goji. Este un fruct roșu cunoscut de peste 2000 de ani în Tibet și folosit în medicina tradițională datorită numeroaselor beneficii curative.

3. Măceșele. Fructele roșii ale măceșului conțin până la 2.000 de mg de vitamina C. În plus sunt bogate și în licopen, o substanță care previne oxidarea celulelor.

4. Acerola. Este denumită și vișina de Barbados, iar fructele sale sunt o sursă prețioasă de vitamina C.

5. Coacăzele negre. Sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, cu o concentrație de patru ori mai mare decât cea din portocale. 100 g fruct asigură 200 mg vitamina C.

6. Kiwi. Conțin 90 mg vitamina C și numeroase fibre care previn bolile de inimă și cancerul.

7. Broccoli. Face parte din familia cruciferelor fiind o sursă importantă de vitamine, minerale și glucide.

8. Ardeii iuți. În 100 g de ardei iute se găsesc în medie între 80 și 300 mg de vitamina C.

9. Varza de Bruxelles. Este una dintre legumele cele mai bogate în vitamina C.

10. Papaya și căpșunile. Ambele fructe conțin 60 mg de vitamina C la 100 de grame.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro; foodra.org

Share:

Articole recomandate