Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Nutriționist recunoscut: Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat

Nutriționist recunoscut: Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat

Copiii au nevoie de cel puţin trei mese pe zi, iar cele două gustări nu sunt obligatorii, a declarat nutriţionista recunoscută Mihaela Bilic, precizând că mâncarea sănătoasă înseamnă inclusiv grăsime, iar dietele nu sunt recomandate celor mici.

Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat. Un copil poate mânca untul şi fructele oleaginoase cum ar fi: nuci, migdale, alune, care pentru un adult reprezintă o bombă calorică. Sunt singurele produse din natură în care avem proteine, lipide şi glucide la un loc. (...) Copiii au nevoie de cel puţin trei mese pe zi şi de micul dejun obligatoriu. (...) Pentru că se mişcă mult şi au tendinţa de a uita de mâncare, ritmul de creştere a copiilor este spectaculos. (...) Mai nou, nici cele două gustări nu mai sunt obligatorii. Astfel, trei mese plus o gustare, cea de după-amiază, sunt necesare. Părinţii trebuie să ştie că gustarea este între mese şi se dă copilului în momentul când îi este foame. Nu este obligatorie. (...) Este important ca după masă să nu mai ciugulească din mâncare”, a declarat medicul nutriţionist, Mihaela Bilic, în cadrul evenimentului „Ce se întâmplă doctore cu mama şi copilul?”, organizat de CSID.

Mihaela Bilic a mai precizat că un copil poate mânca şi grăsime, iar dietele nu sunt recomandate celor mici. „Sănătos înseamnă cu grăsime. Din grăsime creştem, din grăsime ne dezvoltăm. Aveţi grijă că acest concept dietetic, atât de îndrăgit de mămici, nu este aplicabil copilului. Copilul trebuie să mănânce gras şi da, dacă un copil are de ales între un cartof fiert şi unul prăjit lăsaţi-l să îl aleagă pe cel prăjit, pentru că noi nu creştem din apă şi din fibre”, a adăugat medicul.

Nutriţionista a mai precizat că la fel ca și zahărul, produsele alternative de îndulcire sunt agenţi de îndulcire, dar consumate în cantitate mică nu sunt nocive. „În momentul când vreţi o formă de zahăr mai deşteaptă, să ştiţi că nu există. Toţi agenţii de îndulcire sunt agenţi de îndulcire. Fie că e vorba de zahăr brun, alb sau sirop de arţar, să ştiţi că toate sunt la fel. (...) Zahărul poate fi consumat în cantitate mică. Nu pentru că ar fi toxic, dar pentru că ne provoacă plăcere şi tot ce ne place mai vrem şi nu ştim să fim moderaţi, astfel mâncăm în exces”, a mai spus Mihaela Bilic.

De asemenea, medicul nutriţionist recomandă mâncarea gătită acasă faţă de cea cumpărată. „În anul 2018 singurul lucru care ne mai poate ghida este să simplificăm şi să redevenim ceea ce numesc eu rudimentari, adică încercaţi cât mai mult ca lucrurile pe care le puneţi pe masă să fie simple, să fie gătite de voi. Credem că este mai simplu să cumpărăm deja pregătite de altcineva, însă ce nu realizăm noi este că industria alimentară creează produse, un fel de «superfood» , şi atunci orice lucru care este ambalat va fi mai concentrat în calorii şi nutrienţi. Din păcate, când un produs are nutrienţi şi calorii, noi nu înţelegem că dacă este într-o proporţie cât mai mică, atunci există posibilitatea să mâncăm mai des”, a mai spus medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

 

Sursa: csid.ro; 7я.ру

Share:

Articole recomandate