Include acești 5 antioxidanți în dieta ta pentru a te proteja de cancer
- 2024-11-06
- 298
Alegerile alimentare sănătoase sunt un pas important în protecția împotriva cancerului și o măsură inteligentă este să te asiguri că dieta ta este bogată în antioxidanți, substanțe ce ajută organismul să lupte împotriva stresului oxidativ și să reducă efectele nocive ale radicalilor liberi.
Iată cinci antioxidanți esențiali pentru sănătatea ta și cum te pot ajuta să te protejezi împotriva cancerului.
1. Licopenul
Face parte din familia carotenoizilor și îl poți găsi în alimente precum roșiile, pepenele roșu și ardeii. Pe lângă faptul că previne daunele la nivel celular, studiile sugerează că licopenul poate încetini creșterea tumorilor și progresia bolii. În plus, acesta este asociat cu beneficii suplimentare, precum susținerea sănătății prostatei și îmbunătățirea calității spermei.
Pentru a profita la maximum de licopen, consumă legume cu coaja intactă, deoarece cantități mari din acest antioxidant se găsesc în învelișul exterior. O dietă bogată în carotenoizi, cum este licopenul, poate să-ți ofere protecție împotriva unor tipuri de cancer, inclusiv cel colorectal, pulmonar și de sân.
2. Resveratrolul
Îți place să consumi struguri roșii sau ocazional un pahar de vin roșu? Ei bine, aceste alimente conțin resveratrol, un polifenol cu proprietăți antioxidante recunoscute pentru protecția pe care o oferă împotriva cancerului, bolilor de inimă și accidentelor vasculare. Resveratrolul acționează împotriva celulelor canceroase prin activarea sau dezactivarea anumitor căi moleculare.
Pentru a introduce mai mult resveratrol în alimentația ta, optează pentru fructe de pădure, struguri, vin roșu (cu moderație), alune și fistic. Aceste alimente nu doar că sunt gustoase, dar te pot ajuta să îți fortifici organismul împotriva riscurilor de sănătate.
3. Luteina
Luteina și zeaxantina sunt alți doi antioxidanți puternici din familia carotenoizilor, iar cel mai simplu mod de a-i include în dieta ta este să consumi gălbenușul de ou. Pe lângă efectul lor de a reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară (principala cauză a orbirii la persoanele de peste 55 de ani), acești antioxidanți au fost asociați cu o reducere a riscului de cancer colorectal.
Conform unui studiu din 2019, persoanele care aveau un consum ridicat de luteină și zeaxantină prezentau un risc mai mic de a dezvolta cancer colorectal. Deci, ouăle nu sunt doar o sursă de proteine – ele sunt și o sursă de protecție pentru sănătatea ta pe termen lung.
4. Vitamina A
Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor, având și un rol important în protecția celulelor. În alimentația ta, o poți găsi în pește, ficat de vită, lactate și ouă. Studiile au arătat că un consum regulat de vitamina A poate reduce riscul de cancer de sân și este asociat cu un risc mai scăzut de carcinom cu celule scuamoase, o formă frecventă de cancer de piele.
Mai mult, o derivație a vitaminei A a fost utilizată pentru a îmbunătăți eficiența terapiei cu radiații în distrugerea tumorilor. Deci, consumând alimente bogate în vitamina A, nu doar că-ți menții pielea sănătoasă, dar îți și ajuți organismul să prevină și să combată posibilele probleme de sănătate.
5. Zeaxantina
Aceasta, împreună cu luteina, este un alt carotenoid puternic, de mare ajutor în prevenția cancerului. Zeaxantina se găsește în alimentele viu colorate precum ardeii, porumbul și fructele de culoare galbenă. Pe lângă efectele benefice pentru sănătatea ochilor, aceasta susține prevenția unor tipuri de cancer, contribuind la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Antioxidanții sunt aliați de bază în menținerea sănătății tale pe termen lung și în reducerea riscului de cancer. Dacă îți faci un obicei din a consuma alimente bogate în licopen, resveratrol, luteină, zeaxantină și vitamina A, vei sprijini organismul în lupta împotriva stresului oxidativ și vei investi în sănătatea ta.