Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

Top 10 cele mai importante lucruri pentru sănătatea copilului

Top 10 cele mai importante lucruri pentru sănătatea copilului

Sănătatea copiilor este ceea de ce părinții se preocupă cel mai mult. Așa că vă venim în ajutor cu câteva indicaţii despre ce anume trebuie  să facă părinţii pentru a menţine sănătatea copiilor.

1. Iubire şi securitate. Este dovedit că, dacă într-o familie este armonie, starea de sănătate a tuturor membrilor este mai puternică. Copiii au nevoie de părinţii lor alături, fizic şi moral, nu au nevoie doar de haine, jucării, hrană şi de un acoperiş deasupra capului. Se mulţumesc cu mai puţine lucruri materiale şi devin fericiţi când li se acordă atenţie, timp de calitate împreună, cât mai mult şi cât mai des.

2. Alimentaţia sănătoasă. Atunci când aveţi copii, este obligatoriu să pregătiţi acasă hrana şi ţinând cont de sfaturile nutriţioniştilor, aşa vă feriţi de foarte multe ingrediente nenaturale pe care mâncarea gătită din supermarket sau din restaurante le poate conţine. Evitaţi mâncărurile prăjite, sarea, grăsimea şi zahărul, în exces.

3. Hidratarea, vitală pentru copii. După ce au împlinit 6 luni, bebeluşii fac deja cunoştinţă cu apa în forma ei pură. Copiii au nevoie de o apă dintr-o sursă curată, cu un conţinut redus de sodiu, fluoruri, nitraţi. Consumul de apă la copii previne obezitatea, diabetul, cariile şi menţine tonusul ridicat. Încercaţi să ţineţi cât mai departe copiii de băuturile carbogazoase şi de sucurile dulci. De asemenea, asiguraţi-vă că, zi de zi, copiii primesc şi alimente ce îi hidratează: supe, ciorbe, fructe, legume proaspete.

4. Dantura îngrijită. Cum apar primii dinţi, părinţii trebuie să îi familiarizeze pe copii cu periuţa şi pasta de dinţi. Chiar dacă la 9 din 10 sesiuni de spălare a dinţilor copilul protestează, este spre binele lui să aibă dantura sănătoasă şi să se obişnuiască cu acest gest dimineaţa şi seara. O dată la şase luni, o vizită la medicul dentist se impune chiar dacă nu sunt probleme, astfel dispare frica de dentist şi copiii învaţă să aibă grijă de dantură.

5. Multe activităţi în aer liber. Încă de la naştere, copiii trebuie scoşi zilnic afară, aceştia au nevoie de plimbări lungi la aer curat, ca să se bucure de oxigen proaspăt şi de liniştea naturii. Copiii ţinuţi în casă sunt mai nervoşi, mai irascibili şi tind să adopte o alimentaţie nesănătoasă, să petreacă prea mult timp în faţa televizorului ori jucându-se la calculator. În natură, copiii explorează, menţin curiozitatea vie, îşi dezvoltă musculatura.

6. Controale medicale de rutină. Medicul pediatru şi medicul de familie joacă un rol important în păstrarea şi monitorizarea sănătăţii copilului. Sunt recomandate controalele medicale de rutină alături de o alimentaţie sănătoasă, hidratare, odihnă suficientă, contactul cu natura, acestea fiind necesare pentru păstrarea sănătăţii copilului.

7. Igiena corpului. Sănătatea se menţine printr-o igienă corporală adecvată. Spălatul pe mâini este un ABC al sănătăţii la toate vârstele. Atunci când copiii sunt mici, se îmbolnăvesc mai uşor de afecţiuni precum viroză intestinală. Atenţie! Igiena dentară şi igiena corporală se efectuează cu apă din belşug şi produse de curăţare specifice vârstei copiilor.

8. Siguranţă acasă. Adulţii nici nu bănuiesc câte pericole se ascund în casele lor până nu au un copil. Mobilierul trebuie să fie stabil, fixat în pereţi, dacă este cazul. A se evita măsuţele din sticlă atunci când copiii sunt mici, din cauza pericolului iminent de a le sparge. De asemenea, copii trebuie protejați de colturile mobilierului. Detergenţii, medicamentele, vopselele şi toate celelalte substanţe chimice trebuie puse în locuri greu de accesat.

9. Departe de jocurile electronice. Deşi trăim într-o lume tot mai tehnologizată, copiii trebuie să stea cât mai departe de telefoane, tabletă, calculator şi televizor. Psihologii şi doctorii din întreaga lume vorbesc despre pericolele la care sunt supuşi copiii care petrec zilnic câteva ore în faţa ecranelor, din cauza problemelor care pot apărea: întârziere în dezvoltarea psihomotorie, tulburări de comportament, ADHD, limbaj nedezvoltat corespunzător vârstei, probleme cu vederea etc.

10. Lectura. Cea mai bună alternativă la jocurile electronice este lectura, copiii dezvoltând o imaginaţie şi un limbaj bogat. Dezvoltaţi discuţii cu copiii pe baza cărţilor citite, cerându-le opinii şi argumente. Cărţile ascund universuri fascinante, ce aşteaptă să fie descoperite. Citiţi-le o poveste în fiecare seară!

 

Sursa: csid.ro; 2mm.ru

Share:

Articole recomandate