Acerumen

Alăptarea după 6 luni. Cum alăptezi după ce începi diversificarea

Alăptarea după 6 luni. Cum alăptezi după ce începi diversificarea

Odată cu începerea diversificării alimentației bebelușului, mamele se întreabă dacă ar trebui să schimbe ceva în modul în care își alăptează copiii. Academia Americană de Pediatrie, IBFAN, UNICEF, strategiile globale ale Organizației Mondiale a Sănătății privind hrana pentru sugari și majoritatea societăților pediatrice din întreaga lume, recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de aproximativ 6 luni.

Copiii alăptați exclusiv nu necesită, de obicei, alimente solide înainte de vârsta de 6 luni. Iar mulți dintre ei nu au nevoie de alimente solide chiar până la vârsta de 9 luni sau mai mult. Asta dacă judecăm după câștigul în greutate și nivelul fierului din organism. Cu toate acestea, există copii care vor avea mari dificultăți în a învăța să accepte alimentele solide, dacă nu le sunt oferite înainte de vârsta de 7-9 luni.
Iar unii copii manifestă un interes deosebit în a lua mâncarea din farfurie încă de la 5 luni. Și nu există nici un motiv să-i descurajăm să ia mâncarea, să se joace cu ea, să o ducă la gură și să o mănânce.

Deoarece în jurul vârstei de 6 luni, bebelușii au nevoie de o sursă suplimentară de fier, este recomandat și convenabil ca alimentele solide să fie introduse în jurul acestei vârste, continuând totodată alăptarea.

Diversificarea nu exclude alăptarea după 6 luni

Vine un moment când laptele matern nu mai acoperă toate nevoile nutriționale ale bebelușului. De la 6 la 9 luni bebelușul începe să aibă nevoie de fier din alte surse. Iar de la 8 la 9 luni caloriile furnizate de laptele matern pot deveni neîndestulătoare. Cei care nu înțeleg cum funcționează alăptarea vor spune că laptele matern nu are valoare nutritivă pentru un copil după vârsta de 6 luni. Dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

Unii bebeluși pot continua să se dezvolte bine doar cu lapte matern până la un an. Dar tocmai pentru că ei iau bine în greutate și se dezvoltă normal, nu este un motiv pentru a întârzia introducerea alimentelor solide. Asta, dacă și copilul este, în mod evident, pregătit pentru ele. Începerea diversificării alimentației este o etapă de dezvoltare. Copilul crește și se pregătește să participe împreună cu restul familiei la această activitate.

Fierul din laptele matern

Laptele matern conține mult mai puțin fier decât formulele de lapte praf (în special cele îmbogățite cu fier), și exact așa și trebuie să fie. Mama natură s-a gândit la toate. De fapt, nivelurile scăzute de fier din laptele matern sunt astfel tocmai pentru a oferi copilului o protecție suplimentară împotriva infecțiilor. Deoarece multe bacterii necesită fier pentru a se multiplica.

Există un obicei printre medicii pediatri să recomande începerea diversificării cu cereale. Dar în afară de calorii și de fier adăugat, cerealele sunt sărace în substanțe nutritive. De fapt, cea mai mare parte a fierului din cerealele comerciale sfârșește în scutecul copilului. Cea mai simplă modalitate pentru copil de a obține fier suplimentar este consumul de carne de pasăre de curte și pește, nu de cereale, din care fierul este slab absorbit. În plus, cerealele tind să constipe copiii.

Ce-i oferim mai întâi copilului: mâncare solidă sau lapte matern?

Dacă atât alăptarea la sân după 6 luni, cât și diversificarea merg bine, nu contează prea mult ce-i oferi mai întâi copilului la masă. De asemenea, nu există nici un motiv ca un copil să aibă nevoie la fiecare masă atât de sân, cât și de alimente solide. Dacă bebelușul tinde să fie agitat la sân, uneori ajută, dacă îi oferi mâncare solidă înaintea alăptării.
În ceea ce privește aportul de lichide – după vârsta de 6 luni, nu sunt necesare alte băuturi, dacă bebelușul încă bea o cantitate semnificativă de lapte matern. Totuși poți să-i oferi o cantitate mică de apă într-o cană deschisă sau amestecată cu alimentele solide.

 

Sursa:  totuldespremame.ro

Foto simbol: alwaysbusymama.com

Adaugă comentariu