Când spui stop alăptării? Sfaturi de înțărcare
- 2018-03-26
- 4652
Doar mama este în drept să decidă când să renunțe la alăptare. Aceasta nu ar trebui presată nici de partener, nici de rude, nici de prieteni și societate. Multe mame în ultima perioadă aleg să-și alăpteze copiii câte 2 sau 3 ani, în unele cazuri și peste 3 ani. Specialiștii susțin că o alăptare îndelungată ajută copilul să fie mai sănătos și mai inteligent.
Sar să zicem că ai decis să renunți la alăptat, fie nu-ți mai este comod, fie că revii la serviciu sau ai nevoie de niște proceduri de sănătate care nu sunt compatibile cu alăptarea. Atunci în articolul nostru găsești informații utile cum e mai ușor să renunțați la alăptare ambii, și tu, ca mamă, și bebelușul.
Metode de a înțărca un copil
Treci peste o masă. Încearcă să înlocuiești una dintre dățile când el obișnuia să stea la sân cu o cană de lapte (indiferent că este lapte matern, formulă sau lapte de vacă – asta dacă micuțul are mai mult de 1 an). Copilul o să se obișnuiască mult mai ușor dacă îi scoți treptat din mesele de laptele matern pe parcursul câtorva săptămâni. Și lactația o să se reducă, iar riscul de apariție a canalelor înfundate sau a mastitei scade semnificativ. Ultimele mese la care este bine să renunți sunt cele de dinainte de culcare.
Scurtează timpul pe care îl petrece la sân. O bună metodă de a înțărca este și să reduci din timpul pe care copilul obișnuiește să-l petreacă la sân. De regulă stă în jur de 10 minute? Atunci încearcă să-l lași doar 5 minute.
Amână și distrage-i atenția. Încearcă să amâni momentul când el vrea să stea la sân sau distrage-i atenția cu diferite lucruri. Asta doar dacă el tinde să sugă doar de câteva ori pe zi. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode a înțărca. De cele mai multe ea dă roade dacă este mai mărișor copilul. Cere să stea la sân? Spune-i că imediat o să facă asta, doar că trebuie să termini ceva tu înainte. Vrea sân cu câteva ore înainte de culcare? Atunci explică-i că o să stea, dar înainte de somn, așa cum obișnuiește în fiecare seară.
Ce faci când înțărcarea devine o luptă?
Ai încercat tot felul de metode și nu reușești când vine vorba de înțărcare? Este posibil să nu fie cel mai bun moment pentru copil. De multe ori asta se întâmplă când mama începe procesul de înțărcare și se reîntoarce la serviciu. Pentru copil sunt prea multe schimbări și nu știe cum să le facă față. Înțărcarea devine o luptă și atunci când copilul este bolnav. Cel mai adesea copiii bolnavi au nevoie mai mult de confortul și liniștea pe care alăptarea le presupune. Mai mult, laptele matern este și o bună sursă de nutrimenți ce îl ajută.
Înțărcarea devine o luptă fără de câștig dacă este făcută atunci când copilul trece prin diferite tranziții, precum divorțul părinților sau schimbarea mediului cu care este obișnuit, de exemplu cel de acasă, de la creșă sau de la grădiniță. Cel mai bine este să amâni momentul înțărcării dacă ești în oricare dintre situațiile enumerate.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: tvoymalysh.com.ua