Consumul de cofeină în timpul sarcinii și alăptării
- 2017-02-02
- 15748
Pe rețelele de socializare, mămicile se întreabă câtă cafea au voie în perioada de alăptare și dacă mai există alte metode de a lupta cu somnolența în afară de doza de cofeină zilnică. Noi am decis să căutăm ce spun medicii despre consumul de cofeină în perioada de graviditate și de alăptare.
1. Trebuie să renunț la cofeină câtă vreme sunt însărcinată?
Nu neapărat. Câtă vreme nu exagerați, puteti să savurați câte o băutură care conține cofeină. Majoritatea studiilor arată că o cantitate moderată de cofeină nu are efecte negative asupra mamei sau fătului în timpul sarcinii.
2. E periculos să consum doze ceva mai mari de cofeină în timpul sarcinii?
Cercetările întreprinse sunt nesistematice și nu foarte concludente despre ce se poate întâmpla dacă beți mai mult de 3-4 cești de cafea slabă pe zi, de aceea experții nu sunt întotdeauna de acord în privința recomandărilor. Însă marea majoritate a cercetătorilor spun că un consum ridicat de cafea crește riscul de a avea copii cu greutate mică la naștere.
3. De fapt, ce face cofeina organismului meu?
Cofeina nu are niciun aport nutrițional, absolut nicio vitamină sau mineral. Cofeina este un stimulent; mărește ritmul cardiac și metabolismul, ceea ce stresează fătul în plină dezvoltare. Dar cantități mici de stres, așa cum simte fătul după ce beți o ceașcă de cafea, nu îi fac niciun rău. Este ca și cum ați fugi după autobuz, altă situație care accelerează pentru scurtă vreme ritmul cardiac și metabolismul. Cafeaua este diuretică, ceea ce duce la eliminarea apei și a altor fluide, precum și a calciului, toate lucruri de care aveți nevoie pentru o sarcină sănătoasă. Cofeina reduce de asemenea capacitatea organismului de a absorbi fier.
Cât ține de perioada alăptării, doctorul Gheorghe Mencinicopschi, autorul cărții „Părinți altfel – cu copii de la -1 la 10 ani”, spune că pentru liniștea celui mic e mai bine ca mama să evite consumul de produse ce conțin cofeină în timpul alăptării. În opinia medicului, cofeina îi agită pe copii și aceștia nu se odihnesc bine, iar o dată cu ei, nici mama nu are parte de o perioadă mai mare pentru somn. Doctorul precizează că agitația copilului apare dacă mama consumă mai mult de două cești de cafea, dar și dacă mănâncă ciocolată.
Foto simbol: 7-themes.com