Studiu: Cum afectează chimicalele din cosmetice sarcina și bebelușul
- 2022-01-14
- 1798
Sarcina schimbă o mare parte dintre obiceiurile femeii, de la alimentație și până la ritualurile de îngrijire corporală. Chiar dacă urmează să devii mămică este perfect normal să-ți dorești în continuare să ai grijă de tine, dar trebuie să știi dacă produsele pe care le folosești îți afectează bebelușul sau nu. Iată mai jos un studiu despre cum toate cosmeticele și sarcina sunt legate între ele, scrie nastenatural.ro
Produsele de îngrijire personală se împart în două categorii, anume produse pentru sănătate și cosmetice. Viitoarele mămici că aceste cosmetice au în compoziție chimicale precum ftalații sau parabenii, care pot afecta sistemul endocrin. Astfel, cosmeticele și sarcina sunt în strânsă legătură.
Un studiu realizat în noiembrie 2021 pe mai multe femei însărcinate din Puerto Rico arată cum aceste chimicale dăunătoare poate afecta sarcina, atacând hormonii materni. Cercetătorii au căutat să afle cum afectează produsele de îngrijire personală hormonii precum estrogenul, progesteronul și cei tiroidieni la femeile însărcinate, dar și ce rol joacă factorul demografic în utilizarea acestor produse.
Au fost recoltate mostre de sânge de la peste 1.000 de femei însărcinate din partea de nord a insulei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani. Femeile au fost examinate din punct de vedere fizic și au completat mai multe chestionare demografice, dar și cu privire la ocupație, stil de viață și utilizarea produselor de îngrijire personală. Printre acestea, cercetătorii au fost interesați să afle ce parfumuri, loțiuni, oje, vopsele pentru păr sau șampoane folosesc femeile respective de obicei.
Studiul a arătat faptul că anumite produse pentru păr, cum ar fi vopselele sau decoloranții scad nivelul hormonilor sexuali tiroidieni, care au un rol important în dezvoltarea fătului de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Scăderea nivelului acestor hormoni poate avea rezultate nedorite atunci când vine vorba de creșterea și dezvoltarea bebelușului și poate determina o naștere prematură sau o greutate mai mică a fătului.
„Alterarea nivelului de hormoni, în special pe timpul sarcinii, poate avea consecințe severe dincolo de starea de sănătate a copilului la naștere. Ele pot influența creșterea copilului până dincolo de pubertate și, în cazul fetelor, pot contribui la declanșarea cancerului de sân, ovarian sau uterin”, a explicat Zorimar Rivera-Nunez, autoarea principală a studiului.
De asemenea, cercetătorii au constat că factorii socio-economici sunt foarte importanți când vine vorba de frecvența utilizării aceestor produse de îngrijire personală, astfel că femeile cu un venit mai mare tind să utilizeze mai multe astfel de produse decât cele care nu dispun de aceleași venituri. Totodată, se pare că femeile care lucrează tind să folosească mai mult produse cosmetice.
După cum se poate observa pe baza studiului de mai sus, cosmeticele și sarcina au o legătură între ele. Cosmeticele și sarcina nu reprezintă încă un subiect intens dezbătut în rândul gravidelor, dar este recomandat să-ți întrebi medicul mai multe despre cum produsele pe care le utilizezi frecvent îți pot afecta bebelușul.