Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Iată cum arată ecografia bebelușului din burtica unei mame fumătoare și alteia nefumătoare!

Iată cum arată ecografia bebelușului din burtica unei mame fumătoare și alteia nefumătoare!

Majoritatea femeilor însărcinate au grijă la ce mănâncă, ce beau și nu doar, pentru a evita apariția problemelor la bebelușul din burtică, totuși altele continuă să fumeze, lucru total nerecomandat în perioada de sarcină. Mai mult, o echipă de cercetători din Marea Britanie, condusă de Nadja Reissland de la Universitatea Durham, a realizat un studiu bazat pe ecografii 4D, ce prezintă comportamentul intrauterin al fetuşilor, iar rezultatele pot să pună în gardă mămicile fumătoare.

Tehnologia ne permite în prezent să vedem ceea ce înainte era inaccesibil, revelându-ne cum afectează fumatul dezvoltarea fetusului, în moduri pe care nu le cunoşteam”, a declarat Brian Francis de la Universitatea Lancaster, coordonator al studiului. „Avem din nou dovezi clare ale efectelor negative pe care fumatul le are în timpul sarcinii”, a mai spus Francis.

În cadrul studiului au fost monitorizate efectele fumatului asupra unor fetuşi între 24 şi 36 de săptămâni de sarcină. La cercetare au fost incluşi 20 de copii, dintre care 16 aveau mame nefumătoare şi 4 aveau mame fumătoare. Femeile care fumau obişnuiau să consume de la 1 la chiar 14 ţigări pe zi.

La finalul studiului, cercetătorii au publicat 80 de ecografii realizate la patru intervale temporare, care arată reacţia fetuşilor în timp ce mamele lor fumează. Imaginile sunt de-a dreptul tulburătoare. Bebeluşii au fost surprinşi în timp ce îşi acopereau faţa şi mişcau disperaţi din guriţă, încercând să scape de fumul pe care îl inhalau.

Mai mult, medicii au observat că aceşti fetuşi aveau mişcări faciale mult mai frecvente, considerate anormale, care erau produse de efectul nicotinei asupra sistemului lor nervos. Astfel, aceştia se mişcau diferit de bebelușii care aveau mame nefumătoare. Concluzia cercetătorilor este că fumatul are asupra copilului un efect mult mai puternic decât stresul sau depresia mamei, probleme cercetate anterior, care influenţau de asemenea dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

 

Sursa: dailybreak.club, adevarul.ro

Foto simbol: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate