Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cum înțelegem dacă avem o lactație suficientă? Semne distinctive!

Cum înțelegem dacă avem o lactație suficientă? Semne distinctive!

Orice mamă își dorește ca copilul ei să crească sănătos și plin de energie, iar laptele matern este principala sursă de hrană ce asigură sugarului necesarul zilnic de substanțe nutritive și anticorpi. Din păcate, însă, din ce în ce mai multe mămici se confruntă de problema hipogalactiei sau insuficienței de lapte. Care sunt semnele adevărate ale unei astfel de probleme, dar și cum sporim lactația, vedem mai jos.

Potrivit specialiștilor (datele au fost luate din raportul statistic al grupului de susținere a alăptării la sân din Moscova), doar în cazul a 3% dintre femeile convinse de lipsa laptelui într-adevăr au o problemă care poate fi rezolvată cu ajutorul medicului specialist. În 55% din cazuri – este o insuficiență de lapte temporară, care apare din cauza alăptării incorecte, iar problema poate fi soluționată cu un consultat în domeniu. Iar în 42% din cazuri este vorba despre o hipogalactie falsă, adică lapte este suficient, însă mama are puțină experiență și prea puține cunoștințe în domeniu.

Semne false de lactație insuficientă :

  • copilul plânge des după ce suge;
  • alăptarea frecventă nu este un semn de nemulțumire, ci doar partea procesului de stimulare a producției de lapte după principiul cerere-ofertă;
  • faptul că bebelușul își suge pumnii tot timpul înseamnă dezvoltarea normală a senzorului, nu trebuie perceput ca un semn de foame;
  • alăptările sunt mai scurte sau mai lungi;
  • copilul refuză să sugă sânul „gol”;
  • se satură mai bine după laptele praf decât după lapte matern;
  • bebelușul își deschide gura să sugă din reflex, nu de foame;
  • sânii devin mai moi doar pentru că s-au adaptat la cerințele copilului;
  • dacă mama nu poate stoarce lapte din sân este pentru că folosește o tehnică greșită, dar nu din cauza lactației scăzute;

Semne reale de lactație insuficientă:

  • bebelușul nu crește în greutate (sub 500g în prima lună);
  • la 2 săptămâni nu are greutatea de la naștere (excepție fac cei cu greutate mai mare de 4000g);
  • sugarul urinează mai puțin de 6 ori pe zi, iar urina are miros puternic;
  • scaunele sunt rare, tari, uscate și de culoare verde;
  • copilul are mucoasele uscate și ochii înfundați;
  • copil letargic, somnolent, plâns slab.

Cum stimulăm lactația?

Odihna și alimentația mamei sunt primordiale pentru o lactație suficientă. O dietă săracă în vitamine și minerale, un regim de somn haotic și consumul scăzut de lichide pot diminua cantitatea și calitatea laptelui. O alimentație diversificată și un tonus bun vor stimula producția de lapte. Totodată, comprese calde aplicate pe sân înainte de alăptare și masajul mamelonului ajută la creșterea secreției de lapte.

Medicația și plantele galactogene sunt o altă soluție în reluarea lactației, însă doar cu avizul medicului. Dacă ați ajuns împreună cu specialistul la concluzia că vă confruntați cu o lactație insuficientă reală, un tratament adecvat vă ajută stimularea producției de lapte.

Dar cel mai important stimulent al secreție de lapte rămâne suptul. În cazul în care secreția lactată se reduce, mama trebuie să alăpteze frecvent, zi și noapte, pentru a stimula producția de lapte. La fiecare alăptare, copilul va fi pus să sugă la ambii sâni și încurajat să îi golească complet. Iar dacă bebelușul nu golește sânul, mamele pot apela la o pompă de sân, care poate fi folosită timp de 10 -15 minute după fiecare alăptare. Pentru a eficientiza procesul, o pompă de sân electrică dublă cu funcție de stimulare a lactației și cu multe nivele de reglaj este alegerea cea mai bună.

 

Sursa: baby.unica.ro, spectrababy.ro

Foto: do.emedemujer.com

Share:

Articole recomandate