Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

7 „simptome” ale unei mame rele

7 „simptome” ale unei mame rele

A împrăștiat jucăriile prin toată casa, a venit de la joacă murdar din cap până în picioare, a răsturnat cana cu ceai, mănâncă prea încet tocmai atunci când te grăbești ori refuză categoric să îmbrace haina pe care ai pregătit-o – sunt doar câteva „isprăvi” pe care le poate face orice copil. Care este reacția ta? Cât de răbdătoare ești cu cel mic? Îi explici ce și cum trebuie să facă ori… ? Dacă faci parte din categoria „ori”, s-ar putea ca cei din jur să creadă despre tine că ești o mamă rea.

Vezi mai jos câteva „semne distinctive” ale unei mame rele.

 

Țipetele

Observațiile făcute cu voce tare doar îl sperie pe micuț și îi provoacă sentimentul de vinovăție și de protest. Țipetele nu au nicio funcție utilă, în afară de „descărcarea” emoțională a mamei. Atacat cu decibeli, copilul se obișnuiește cu țipetele și, la un moment dat, ai putea să te faci auzită de el doar cu ajutorul megafonului.

 

Pedepsele fizice

Aplicând forța fizică, îi demonstrezi copilului că cei mici pot fi bătuți și că ultimul argument într-o ceartă este forța. Cu alte cuvinte, astfel poți să crești un om care îi va bate pe cei mai slabi și pe cei „nedrepți”. Însă poți să utilizezi metode mult mai avansate de educație: explicații, convingeri, compromisuri etc.

 

Contradicțiile

Cerințele contradictorii ale mamei îi pot provoca celui mic stare de nesiguranță, neliniște, nervozitate. Dacă nu-i dorești și copilului tău o asemenea soartă, stabilește, împreună cu tatăl copilului și alte rude, niște cerințe unice față de cel mic. Acestea nu trebuie să fie contradictorii.

Înjosirea

Mereu scapă ceva pe jos, pierde lucruri, se bâlbâie, roșește atunci când răspunde la vreo întrebare – acesta este viitorul copilului tău în cazul în care nu vei înceta să îi demonstrezi neajunsurile. Cum mai poate să se comporte un copil dacă mama îi spune mereu că nu va obține nimic niciodată, că este stângaci, că nu-l duce capul la nimic?

Lipsa gingășiei

Dacă o mamă consideră că un sărut sau o îmbrățișare este o cupă de aur, care poate fi oferită doar eroilor care au înfăptuit ceva măreț, copilul ei va crește timid și nesigur. Răceala și distanțarea traumatizează la fel de mult ca și violența fizică.

Provocarea sentimentului de vinovăție

Conștientizarea faptului că mama nu a dormit nopți la rând, și-a irosit tinerețea și timpul pentru el îi pot provoca copilului depresie. De aceea, dacă dorești ca munca istovitoare de mamă să nu se piardă aiurea, nu deteriora rezultatul cu asemenea declarații.

Minciuna

În relațiile cu copiii mici este foarte greu de evitat vicleșugul. Cum altfel poți răspunde la numeroasele întrebări ale acestora? De exemplu, nu-i poți explica unui micuț de doar doi ani de ce nu se poate să mănânci un kilogram de bomboane. Explicația se simplifică și se rezumă la faptul că se vor îmbolnăvi dințișorii. Când însă copilul crește, explicațiile nu mai trebuie reduse la doar câteva cuvinte Descoperind minciuna, copilul nu te va mai crede.

 

Informații: vospitaj.com

Foto simbol: pervyirebenok.ru

Share:

Articole recomandate