Odoraș.

Odoraș.

Linex

Medic: Laptele de vacă se dă copilului de peste un an, iar cel de capră – după doi ani

Medic: Laptele de vacă se dă copilului de peste un an, iar cel de capră – după doi ani

La cea de-a 16-a ediţie a Şezătorii mămicilor, organizată de Revista Odoraș pe 20 noiembrie, a fost pusă în discuţie şi tema produselor lactate pentru copii. Cine altcineva dacă nu un medic specialist ar putea să facă „lumină” pe acest subiect şi chiar să răspundă la întrebările participanților la eveniment?

Dorina Rotaru, medic neonatolog, managerul departamentului neonatal-pediatric al Spitalului Clinic Municipal nr.1 din Chişinău, chiar din start a spus: „Cel mai bun aliment pentru nou-născut este laptele matern”. Prezentăm în continuare spicuiri cu unele detalii pe care trebuie să le cunoaşteţi.

- După naşterea copilului, în prima jumătate de oră, lucrătorii medicali vă vor ajuta să atașați copilul la sân. Acesta, din spusele medicului, este un lucru foarte important, căci atunci nou-născutul primeşte şi prima guriţă de lapte matern care se compară cu primul vaccin.

- În perioada alăptării mama pierde o cantitate mare de calciu, în schimb, cel care câştigă cel mai mult este copilul. „Avantajele pentru copil sunt mult mai mari. Este demonstrat ştiinţific că laptele matern este o structură vie  şi nu poate fi comparat cu nicio formulă, nu necesită să fie încălzit, este steril şi are cel mai frumos ambalaj. Ce se compară cu sânul mamei? Nici o sticluţă, nici o cutie, absolut nimic” spune medicul Dorina Rotaru.

- Totodată, laptele matern pune bazele sistemului imun la copil, normalizează microflora intestinală, asigură protecţia de viruşi şi bacterii, reduce riscul alergic şi de diabet zaharat tip I, micșorează riscurile Sindromului de moarte subită etc. Este demonstrat că cine hrăneşte copilul cu laptele matern îi creşte indicele de inteligenţă cu 10%  şi aceşti copii devin mult mai sociabili.

- Trebuie să mai cunoaştem că proteina din laptele matern diferă cantitativ şi calitativ de proteina din laptele de vacă.  Toată proteina din laptele matern este asimilată uşor de organismul copilului, pe când în cazul laptelui de vacă poate chiar şi să creeze probleme la nivel de intestin şi nu doar. Laptele matern conţine lactoză - principala sursă de energie, care aduce multe beneficii dezvoltării şi creşterii copilului. Iar laptele de vacă conţine zaharoză, care duce la creşterea riscului de obezitate şi la apariţia cariilor.

În concluzie, medicul Dorina Rotaru a menţionat că laptele de vacă integral nu se recomandă să fie consumat până la vârsta de 1 an, iar cel de capră poate fi consumat abia după vârsta de 2 anişori. Laptele de capră are beneficii doar pentru organismul matur.

Share:

Articole recomandate