Cele mai importante lecții pe care un copil trebuie să le deprindă de acasă
- 2018-08-29
- 3734
Ca părinte îţi este frică de multe ori ca sfaturile înţelepte, (Nu fuma! Nu-ţi începe viaţa sexuală din adolescenţă!, Nu te droga!) pe care le dai copiilor tăi adolescenţi, să nu fie ignorate. Dar surpriză: ei sunt mai atenţi la ele decât ai putea crede, consideră experţii. Şi mai mult decât atât, cercetătorii spun că adolescenţii sunt în mare măsură influenţaţi de conversaţiile zilnice pe care le surprind în casă, chiar mai mult decât de lecţiile de viaţă pe care le ţii la întrunirile de familie.
Vedeți care sunt cele 4 lecții, potrivit psihologilor, pe care un copil trebuie să le deprindă de acasă asistând la diverse discuții dintre părinți:
Lecţia despre respect
Gesturile mărunte de politeţe îl vor învăţa cum să interacţioneze în caz de conflict cu cineva. Zicala „cel mai înţelept cedează” o poţi folosi pe post de exemplu atunci când copilul tău are conflicte cu prietenii şi colegii de şcoală. Capacitatea de a se supune autorităţii de orice fel fără a se simţi frustrat din acest motiv este o abilitate pe care copilul tău este bine să şi-o însuşească de mic.
Lecţia despre aplanarea conflictelor
Micile neînţelegeri cu persoanele iubite sunt absolut normale şi sănătoase, dar trebuie să ai grijă ca mesajul pe care îl transmit acestea să fie unul pozitiv. Chiar dacă nu realizezi acest lucru, copiii sunt foarte atenţi la genul ăsta de discuţii, pentru că, instinctiv, ei folosesc acest tip de comportament în relaţiile lor. Dacă simţi că eşti furioasă şi ai chef de ceartă, spune-i partenerului tău că nu eşti tocmai în dispoziţia necesară de a gestiona o astfel de situaţie şi mergi să faci o plimbare. Astfel te vei linişti şi copilul tău va înţelege că nu toate conflictele degenerează în ceartă.
Lecţia despre aşteptările fiecăruia
Trebuie să-l înveţi pe copilul tău cum să ceară mai mult de la cei care îi oferă servicii, fără să fie exagerat sau nerealist. Cea mai mare greşeală pe care o poate face un părinte este să aibă o atitudine superioară faţă de alte persoane. Nu este nevoie să spui în gura mare „Sunt un medic foarte ocupat, aşa că oamenii trebuie să ajungă la timp când îi chem!”. Cât despre discuţiile pe care le ai cu cei din jurul tău, acestea ar trebui să fie politicoase, dar ferme.
Lecţia despre păreri de rău
Ai venit acasă de la birou, după o zi lungă, şedinţe interminabile şi tone de nervi pe care ţi i-ai vărsat pe propriii copii. Şi nici măcar nu ai avut motive să faci asta. Toţi avem reacţii de genul acesta uneori. Important este să realizezi că ai exagerat şi să-ţi ceri scuze în faţa lor. Faptul că te aud că-ţi ceri scuze este foarte important pentru adolescenţi, pentru că realizează faptul că este firesc să greşească şi să-şi ceară scuze. În felul acesta vor deveni şi mai apropiaţi de tine, pentru că vor avea curaj să vină să-ţi spună atunci când greşesc.
Sursa: csid.ro; goodhouse.ru