Specialist: Alăptarea scade riscul de a dezvolta cancer de sân şi ovarian
- 2019-08-07
- 1992
În cadrul unui eveniment dedicat Săptămânii Alăptării în România, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că substanţa secretată de organismul mamei în primele zile de alăptare, colostrul, poate fi considerat un prim vaccin, datorită cantităţii mari de anticorpi pe care o conţine.
De asemenea, specialistul susține că există studii care au demonstrat că frecvenţa bolilor infecţioase în cazul copiilor hrăniţi la sân este „incomparabil mai mică”, deoarece colostrul protejează mucoasele de la nivelul cavităţii bucale, nasului şi tubului digestiv.
„Vieţile a aproape 800.000 de copii, majoritatea cu vârste sub 6 luni, ar putea fi salvate anual dacă alăptarea ar fi o practică universală şi ar începe din prima oră de la naştere. Beneficiile asupra sănătăţii mamelor sunt la fel de importante – alăptarea scade riscul de a dezvolta cancer de sân şi ovarian, diabet de tip 2 şi boli de inimă”, consideră Alexandru Rafila, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Perioada post-partum este o etapă în care grija mamelor se îndreaptă aproape în totalitate către bebeluşi, însă recuperarea rapidă ţine de o serie de factori, de la o nutriţie optimă, la exerciţii fizice uşoare şi sprijinul oferit de către cei din jur.
Săptămâna Mondială a Alăptării este sărbătorită în fiecare an, între 1 – 7 august, pentru a încuraja alăptarea şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.
Sursa: doctorulzilei.ro