Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Sunt produsele cosmetice vinovate de apariţia cancerului mamar?

Sunt produsele cosmetice vinovate de apariţia cancerului mamar?

 

Octombrie este luna când se poartă roz, şi nu pentru că ar fi vorba de un trend, ci din solidaritate cu femeile bolnave de cancer mamar. Statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare. Acesta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova, constituind 11,5 la sută din totalul tumorilor maligne diagnosticate. Astfel, cele mai frecvente cazuri se întâlnesc în rândul femeilor trecute de 50 de ani. Şi mai regretabil este faptul că, cancerul a „întinerit” în ultima perioadă, întâlnindu-se şi la femei de 40 sau chiar de 30 de ani.

Cauze. Pe lângă factorii genetici, vârstă, expunere la radiaţii, naşteri târzii etc. cercetările au arătat că şi substanţele chimice precum parabenii, compuşii de aluminiu parfumuri sintetice etc., care se găsesc în produsele cosmetice de uz zilnic se fac vinovaţi de apariţia cancerului mamar. Or, anume ei sunt cauza unor modificări ale nivelului de estrogeni. Astfel, deodorantul, gelul de duş, crema de corp etc., sunt câteva din produsele care intră în contact cu pielea în locul unde se găsesc nodulii limfatici, fie prin absorbţie, fie prin micile leziuni provocare de epilare.

Cercetările ştiinţifice au confirmat că aproape toate tumorile în cazul cancerului la sân sunt localizate în sfertul sus-exterior al sânului, adică exact acolo unde se găsesc aceşti noduli. Şi dacă produsul conţine cel puţin un indicator gen „ethyl”, „butyl”, „methyl” sau „propyl” alături de denumirea paraben, se produc dereglări hormonale, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare, întrucât cancerul mamar este sensibil la schimbările hormonale.

Verificați eticheta! Începeți cu verificarea etichetelor produselor pe care le folosiţi zilnic. Astfel, dacă cel puţin unul dintre produse conţine: compuşi de aluminiu (se găsesc des în antiperspirante), substanţe care au ataşată la denumire terminaţia “like”, substanţe antibacteriene (de exemplu triclosan), parfum sintetic (care poate conține perturbatori hormonali; de obicei pe etichete apare notat ca pur şi simplu „parfum”), parabeni, produse petrochimice cum ar fi propilenglicol (PEG), sau orice alte componente cu denumiri ciudate care îți amintesc de manualul de chimie.

Cum acţionează substanţele chimice asupra organismului uman şi ce legătură are cu cancerul mamar? Parabenii sunt conservanții cei mai utilizați industria cosmetică pentru proprietățile lor antibacteriene. Au fost îndelung studiaţi şi s-a depistat că au proprietăţi estrogen-like, adică mimează acţiunea hormonilor respectivi, care pot promova dezvoltarea de celule canceroase; Triclosanul creşte concentraţia de sare sau acid de la nivelul pielii axilei (subțiorii) inhibând dezvoltarea bacteriilor la acest nivel; Produşii pe bază de aluminiu (clorură de aluminiu, aluminium zirconium tri/tetraclorohydrex glicina, clorhidrat de aluminiu, aluminium hidrobromid) folosiţi ca ingredient activ în antiperspirante pentru a reduce dimensiunile si activitatea glandelor sudoripare, au același efect estrogen-like. Acești compuşi formează un dop temporar în interiorul conductului glandei sudoripare, oprind astfel fluxul de lichid către suprafaţa pielii. S-a demonstrat că aluminiul găsit în antiperspirante  provoacă mutații ale ADN-ului, o condiție necesară pentru creșterea necontrolata a celulelor (cancer).

Produsele cosmetice naturale – o alternativă sănătoasă. Pentru a nu fi îngrijorată sau rezervată vizavi de utilizarea produselor care conţin aceste substanțe, este bine să căutați o alternativă naturală.

Antos Cosmetică Naturală este o companie italiană care de mai bine de doi ani se află pe piaţa din Republica Moldova, ale cărei produse nu conţine nici una din  substanţele chimice enunţate mai sus. Astfel, Antos propune o gama largă de geluri de duş creme de corp, uleiuri pentru masaj, antiperspirante şi chiar parfumuri. Toate sunt pe bază de uleiuri esenţiale, miere de albine, extracte de rozmarin, salvie, melisa, sunătoare, nalbă, măr şi ulei de migdale dulci etc. De altfel, produsele marca Antos nu doar sunt naturale, ci au şi un efect benefic asupra pielii, lăsând-o moale şi catifelată şi cu stratul lipidic refăcut. 

Share:

Articole recomandate