Medicul obstetrician, Ludmila Cojocaru, despre riscurile nașterii premature și sarcinii peste termen
- 2018-04-23
- 5068
Atât nașterea prematură, cât și sarcina cu termen depășit, au riscuri mari pentru sănătatea copilului și a mamei. Despre aceasta a vorbit medicul obstetrician-ginecolog de categoria superioară la Medpark, Ludmila Cojocaru, la cea mai recentă ediție a Festivalului Graviduțelor, organizat de Odoraș pe 20 aprilie.
Medicul a spus că atât nașterile premature, cât și sarcina de durată mai lungă, sunt fenomene ce se întâmplă destul de des. Astfel, circa 10% din nașteri sunt premature. În zilele noastre, naștere prematură se consideră cea care are loc în intervalul de la 22 până la 37 de săptămâni. Acestea mai au și 3 subgrupe:
- Prima: 22-27 săptămâni, copiii se nasc cu o greutate extrem de mică 500 gr - 1 kg.
- A doua: 28 - 33 de săptămâni, iar copii au greutatea 1 kg – 1,5 kg.
- A treia: 34 - 37 de săptămâni, copiii cu greutatea 1,5 – 2 kg.
Ludmila Cojocaru a subliniat că îngrijirea unui copilaș născut prematur este foarte costisitoare. Din păcate la copiii născuți cu greutate extrem de mică – 500 gr – 1 kg, adică din prima subgrupă, gradul de supraviețuire este foarte mic. Chiar dacă un copilaș reușește să supraviețuiască după ce s-a născut la un termen atât de mic, nu este nicio garanție că pe viitor nu va avea tot felul de probleme de sănătate provocate de nașterea prematură.
Factorii care duc la naștere prematură: matern și fetal. Există unele probleme de dezvoltare a fătului care duc la naștere prematură, dar acestea nu pot fi observate la USG și se descoperă abia după naștere. Anomaliile genetice, cum ar fi sindromul Down, la fel pot duce la nașteri premature.
Factori care țin de mamă sunt mai multe. Unul de bază este o problemă legată de cervix. Acesta nu este închis complet și nu poate menține fătul. Aici se încadrează femeile cu probleme hormonale, cu ciclu menstrual neregulat, cu sindromul ovarelor polichistice, care au trecut printr-o intervenție de înlăturare a unui ovar, care au avut anterior avorturi etc. Alte probleme care pot duce la naștere prematură sunt: infecții genitale, diabet zaharat, vaginită bacteriană, anomalii ale uterului, pielonefrită etc.
Unii factori țin și de obstetrică: sarcină cu gemeni sau tripleți, infecție care a trecut de la mamă la făt și altele.
Dacă începe o naștere prematură în termen de până la 34 de săptămâni, medicii analizează starea copilului, și dacă acesta nu are probleme, atunci încearcă să prelungească sarcina. Dacă termenul de 34 de săptămâni a fost atins, atunci nu se mai prelungește sarcina, căci copilul este capabil să supraviețuiască.
Și acum despre sarcina de durată îndelungată, care ajunge și până la 42 de săptămâni. Sunt cazuri când un copil se naște la termenul de 42 de săptămâni, dar fără semne că sarcina ar fi fost cu termen depășit. Însă mai des, la 42 de săptămâni copilul poate avea unele semne de sarcină cu termen depășit. Când sarcina durează prea mult placenta începe să îmbătrânească, în aceasta se depune calciu, copilul are semne de hipoxie, în lichidul amniotic se elimină o substanță toxică pentru copil etc. Oasele devin mai dense, iar încheieturile oaselor craniului se îngustează, și copilul se naște foarte greu, plus că și greutatea acestuia este mai mare, fiecare săptămână de sarcină peste termen înseamnă o greutate cu 200 de grame mai mult.
În cazul unei sarcini peste termen se dă preferință nașterilor prin cezariană, căci riscurile sunt foarte mari și pentru mamă, și pentru făt.
Mai multe despre nașterea prematură și sarcina peste termen puteți afla vizionând înregistrarea de la Festivalul Graviduțelor pe care o vedeți mai jos:
Foto: medpark.md; ginekolog-i-ya.ru