Acerumen

Ion Andronache: Despre interdicția femeii de a intra în biserică 40 de zile după ce a dat naștere unui copil

Ion Andronache: Despre interdicția femeii de a intra în biserică 40 de zile după ce a dat naștere unui copil

Vloggerul Ion Andronache, care vorbește despre ortodoxie și Biserică, susține că de fapt, nu există nicio interdicție, pentru că dacă ar exista, femeia ar fi excomunicată (alungată) din Biserică, chiar și pentru o perioadă mică. Iar Biserica nu poate avea o astfel de atitudine față de persoana care a înfăptuit cea mai mare minune vizibilă a lui Dumnezeu, nașterea de prunci. Deși nu a scris direct, dar cel mai probabil postarea vine după ce tot Ion Andronache a publicat un video în care o nașă de botez relatează că un preot a alungat de la botezul copilului ambii părinți.

Ion Andronache mai spune că în Biserica creștină a primelor secole, credincioșii care nu participau 3 duminici la rând la Liturghie erau excomunicați, de fapt ei singuri se excomunicau din Biserică. Chiar există și un canon în acest sens („valabil” și astăzi). Iar pentru a evita excomunicarea femeilor care nasc, li se oferea un „concediu oficial” până la 40 de zile pentru a avea posibilitatea să lipsească de la rugăciunea comună. Desigur aceasta cifră de „40” se trage din tradiția și practica din Vechiul Testament, însă în Biserica creștină această practică nu mai poartă un caracter obligatoriu.

Deci femeilor nu le este interzisă intrarea în biserică în aceste 40 de zile, ci le este permis să lipsească 40 de zile. Iar dacă o femeie se simte bine fizic și vrea să participe la Liturghie chiar în prima săptămână după ce a născut, preotul și întreaga Biserică trebuie numai să se bucure și să o primească ca pe o sfântă printre ei la rugăciunea de laudă și mulțumire adusă lui Dumnezeu, iar la finalul Liturghiei să se împărtășească cu Hristos împreună cu toată comunitatea.

Îmi doresc foarte mult ca preoții și întreaga Biserică să se debaraseze pentru totdeauna de atitudinea misogină care a împrumutat-o de-a lungul secolelor din societate. Biserica nu poate crea obstacole între Dumnezeu și om. Misiunea preoților și a Bisericii în general este de a apropia cât mai mult oamenii de Dumnezeu, indiferent de identitățile lor”, a mai scris Ion Adnronache pe pagina sa de facebook.

Anterior vloggerul și-a manifestat mirarea că anume femeile cel mai des spun că sunt murdare cele care au născut recent și anume ele insistă că mama nu trebuie să participe la botezul copilului ei dacă nu au trecut 40 de zile de când l-a născut.

Adaugă comentariu