10 sfaturi prin care să reduci anxietatea de separare la bebeluși
- 2020-11-18
- 2864
Anxietatea de separare – toți bebelușii ajung să cunoască această stare, în special între lunile 10 – 18. Vestea bună este că anxietatea e semn al conexiunii bune dintre tine și copil, vestea proastă este, însă, că știind acest lucru nu facilitezi în niciun fel separarea de micuț. Ce poți face, în schimb?
Apropie-l de străini cât mai devreme – Cu cât îl lași pe cel mic mai devreme alături de persoane străine – bunici, prieteni sau bonă – cu atât mai ușor se va obișnui cu absența ta. Acest lucru nu înseamnă, însă, să nu fii alături de el cât mai mult (pentru a-l ajuta să se dezvolte emoțional), ci doar a-l lăsa în compania altor persoane zeci de minute sau chiar 1-2 ore, zilnic.
Jucați-vă de-a separarea – Anxietatea de separare apare în momentul în care bebelușul începe să realizeze că persoanele și obiectele sunt permanente, chiar dacă nu se află în raza lor vizuală (știe că mami există, chiar dacă nu o vede). Așa că micuțul se supără când știe că mami e în altă parte, și nu cu el. Pentru a-l face să înțeleagă că te vei întoarce, de fiecare dată, jucați-vă de-a separarea în casă – lasă-l să se rostogolească singur sau chiar să stea singur în cameră, pentru câteva secunde/minute, pentru a-i da timp să se obișnuiască ușor cu absența ta și cu ideea că, deși nu ești aici, te vei întoarce.
Pleacă de lângă el în momentele potrivite – Sunt șanse mai mari ca micuțul să accepte mai ușor plecarea ta, dacă se întâmplă la momentul potrivit: când el e odihnit, mâncat și se simte bine. Până la urmă, toată lumea vrea la mama când se simte rău, nu?
Obișnuiește-l din timp cu persoanele cu care trebuie să rămână – Dacă intenționezi să îl lași singur cu o bonă, în timpul zilei, obișnuiește-l cu ea. Cheam-o la început când ești și tu acasă, petreceți timp împreună, iar apoi lasă-l puțin câte puțin cu el, până se obișnuiește și începe să o îndrăgească.
Ia-ți la revedere – Deși poate părea o idee bună să pleci pe furiș, nu este deloc așa. Copilul își va pierde încrederea în tine și altădată îți va fi greu să mergi și până la toaletă. Un pupic de la revedere și un scurt anunț este perfect.
Distrage-l – Nu îl minți cu privire la plecarea ta, dar alege-ți cu grijă momentul! Dacă bona a venit de 20-30 de minute, înseamnă că deja sunt implicați într-un joc super interesant, așa că ideea plecării tale nu i se va părea prea importantă micuțului.
Întoarce-te rapid, la început – Dacă este prima dată când pleci de lângă el, nu îl lăsa singur prea mult timp. Pleacă 30 minute – o oră, apoi, pe măsură ce copilul se obișnuiește fără tine, prelungește distanțele.
Alege-ți cu grijă perioada de separare – Dacă micuțul tău deja suferă de anxietate de separare (plânge chiar și când mergi la toaletă), nu este întocmai momentul potrivit să îi aduci pe cineva străin și tu să pleci de acasă. Mai așteaptă puțin.
Nu te uita înapoi – Este recomandat să îi spui când pleci, dar nu și să te uiți înapoi. Ai plecat, nu te mai întoarce. Îl vei induce în eroare și îi vei prelungi suferința.
Reține că lacrimile nu vor curge mult – Știm că poate fi greu să pleci, când micuțul a început să plângă după pupicul de la revedere, dar nu uita că durerea nu va ține mult. Cel mai probabil, la câteva minute de la plecarea ta el va uita deja de tine. În caz contrar, cu siguranță bona te va anunța.
Sursa: suntmamica.ro