Odoraș.

Odoraș.

10 lecţii de business explicate pe înţelesul celor mici

10 lecţii de business explicate pe înţelesul celor mici

 

Numele ei este asociat cu frumuseţea naturală şi cosmetica bio. Îi spune Tatiana Ustica și administrează de mai mulţi ani “Antos Cosmetică Naturală” - o afacere care cere multă implicare din partea ei, or, asta înseamnă mai puţin timp petrecut în sânul familiei. Dar cum tot răul e spre bine, Adelina, fetiţa Tatianei, în ultima perioadă e tot mai interesată de afacerea pe care o coordonează mama ei, şi vine cu mare plăcere la birou, unde pune o sumedenie de întrebări, exersează numărând produsele cosmetice din fiecare cutie, sau răsfoieşte prin “bugetele” şi “planurile” pentru   următorii ani ale companiei. Văzând-o atât de captivată, Tatiana a decis să îi predea fiicei sale primele lecţii de business pe înţelesul unui copil de cinci ani.

 

Să știi că nu e ușor să fii o business lady. Sunt sigură că vei înțele asta în ziua în care vei înceta să te mai superi pe mine pentru faptul că mă rețin mereu la serviciu. Dar să conduci o afacere nu înseamnă să fii mereu îmbrăcată în sacou și fustă creion. Asta mai presupune foarte multe alte lucruri, pe care eu le-am înțeles pe parcursul anilor de administrare a companiei “Antos Cosmetică Naturală” şi pe care ţin neapărat să ţi le spun. Nu-ţi voi vorbi despre specificul businessului moldovenesc, despre birocraţie, despre piedici şi greutăţi. Eşti prea mică. Acum vreau să îţi vorbesc despre partea frumoasă a afacerilor:

1. Citește și iar citește. Despre business, despre bani, despre ce se întâmplă în țară și în lume. Într-un cuvânt despre orice. Să nu îmi spui că nu ai timp pentru asta. Găsește! Zilele trecute m-ai întrebat de ce am mereu cărți în geantă. Pentru ca să citesc în timp ce aștept un client, savurez o cafea sau merg cu taxi la o întâlnire.

2. Zâmbește. Frumos și cât mai mult, așa cum o faci tu ori de câte ori primești în dar o nouă fustiță de balet. Pe viitor, zâmbetul și buna dispoziție te vor ajuta să te împaci bine cu angajații tăi, dar și să atragi mai mulți clienți. Apropo, de clienţi, atunci când le vei vorbi despre afacerea ta, să o faci cu încredere şi să ai răspuns la toate întrebările lor.

3. Alege cu grijă oamenii cu care va trebui să muncești cot la cot, la fel cum am ales şi eu. Nu-i aşa că ţi-s dragi toate tantile şi toţi nenii cu care te întâlneşti atunci când vii la mine la birou? Sunt tot timpul bine dispuşi, povestesc lucruri interesante şi lucrează cu spor. Asta pentru că i-am motivat şi i-am lăsat să crească. Nu, nu înălţime, aşa ca tine, ci în cunoştinţe. Având o echipă puternică în spate vei urca cu ușurință tot mai sus și mai sus. Unde? În lista celor mai buni oameni de afaceri!

4. Pregătește-te pentru sacrificii. Ce înseamnă cuvântul sacrificiu? Este atunci când stai mai mult timp la serviciu decât acasă. Vei avea și tu o familie și multe responsabilități, la fel cum am și eu. Și poate vreo fetiță neastâmpărată, care mereu îți va simți lipsa. Fii gata să îi explici de fiecare dată când îi vei spune noapte bună la telefon, de ce te-ai reţinut din nou. Nu ştiu dacă mie mi-a reuşit foarte bine să combin familia şi afacerile,dar sunt sigură că tu te vei descurca mai bine. Or, tu deja vei şti ce simte un copil, atunci când mama lipsește de acasă.  

5. Nu uita de tine. Fii într-o continuă perfecționare. Învață limbi străine, fă sport, mănâncă sănătos, ieși cu prietenii la o cafea, mergi la un film bun.

6. Fă ceea ce îţi place. Eu m-am regăsit în administrarea unei afaceri în domeniul cosmeticii naturale. Dar asta nu înseamnă că şi tu trebuie să faci la fel. Este foarte important să faci ceea ce îţi place ţie, şi nu mie. Pentru că asta îţi aduce din start, un entuziasm mai mare, dar şi o reuşită mai bună.   

7. Nu pierde timpul pe fleacuri. Iar pentru ca asta să nu se întâmple scrie toate planurile tale în agendă. Asta te va ajuta să fii punctuală şi disciplinată. Ce e o agendă? Este acea cărţulie cu coperţi groase de culoare roşie pe care o port mereu cu mine, pe care o deschid seara înainte de somn şi în care notez mereu câte ceva. De fapt, eu verific să văd ce am reuşit să fac pentru ziua ce a trecut şi ce a rămas pentru ziua următoare. 

8. Afacerea nu se face peste noapte. Uneori este nevoie de foarte mulţi ani, de exemplu de tot atâţia câţi ai tu acum, ca să ajungi cunoscut. Abia după ce ajungi cunoscut încep să vină alţi oameni de afaceri şi să încheie contracte cu tine, începi să fii chemată la diferite evenimente (pe care ştiu că tu nu le iubeşti) şi să fii căutată de multă lume.

9. Fii cu un pas înainte. Iar pentru ca asta să se întâmple, fii activă. Comunică cu oameni de afaceri, dar și cu cei care nu au treabă cu businessul, dar care sunt foarte buni în alte lucruri. Împreună cu ei vei putea găsi teme comune şi idei în dezvoltarea afacerii tale.

10. Îngrijeşte-ţi tenul. Nu lăsa lenea să te copleşească atunci când vii seara acasă sau dimineaţa când pleci la serviciu. Ritualul de îngrijire a feţei tale e sfânt. După o demachiere corectă, folosește crema, masând tenul uşor. Să faci asta mereu. Încând de pe la 15 ani. Ai grijă de faţa ta, pentru că ea nu va arată mereu ca acum, netedă şi luminoasă. Cu timpul o să apară şi primele riduri, pete de soare, şi multe alte “păcate”.  Dar fii atentă ce pui pe faţă. Nu toate cremele sunt bune. Tu trebuie să foloseşti mereu produse naturale, care ţi se potrivesc. Dacă vei avea dubii, s-o întrebi pe mama. Ea e expertă!

În loc de P.S. Dragă Adelina, sunt o sumedenie de copii care de la vârste fragede fac şi conduc afaceri. Dacă în viitorul apropiat te vei înscrie şi tu în lista lor, să ştii că vei avea parte de toată susţinerea mea. Dar înainte de a deveni o business child, nu uita să citeşti încă o dată sfaturile pe care ţi le-am lăsat. Baftă.

 

 

Foto: Odoras.md

 

Share:

Articole recomandate