Acerumen

13 principii ale Mariei Montessori de dezvoltare și educare a unui copil

13 principii ale Mariei Montessori de dezvoltare și educare a unui copil

Maria Montessori a dezvoltat multe metode de educare a copiilor, iar sfaturile date de ea sunt apreciate de către părinții din întreaga lume. Vă propune în articol o serie de 13 principii de educare a unui copil propuse de renumita Maria Montessori.

1. Nu orice profesor devine părinte, dar fiecare părinte este obligat să fie și profesor.

2. Nu vă direcționați copiii, ci urmați-i. Copiii pot să „ne spună” foarte multe despre nevoile și interesele lor, dacă vom găsi timp să fim atenți la ei.

3. Nu-l judeca și critica pe cel mic pentru comportamentul său, căci va învață un singur lucru: să se răzbune pe alți oameni.

4. În primii ani de viață este important pentru copil să asculte muzică, aceasta devine un stimul pentru dezvoltarea sa. Vorbește și cântă-i chiar de la naștere. Cântecele de leagăn devin amintiri din copilărie care se înrădăcinează pentru toată viața.

5. Copiii care sunt tratați cu respect și sprijin sunt mai stabili emoțional decât cei care sunt în mod constant protejați de tot și toate.

6. Copiii visează să fie parte a lumii adulților. Munca le place la fel de mult ca și jocul, dacă li se permite să facă aceasta.

7. Copiii de la o vârstă fragedă doresc să facă multe lucruri de sine stătător. Dacă îl ajuți să învețe cum să se descurce singurel îl faci să aibă mai multă încredere în sine.

8. Dacă vei învață copilul că fiecare lucru are locul său și că după ce a fost utilizat acesta ar trebui pus la loc, piciul își va forma rapid un sentiment de păstrare a ordinii.

9. În cazul în care copilul a stricat o jucărie, nu o aruncați, încercați să o reparați și transformați totul într-un joc.

10. Învățați-vă copilul să se comporte cu grijă cu jucăriile și cu lucrurile lor. Nu-l certați dacă a stricat ceva, mai bine arătați-i cum să folosească o anumită jucărie.

11. Lăsați copilul să strice sau să distrugă ceva. Este o experiență care îl va ajuta în viitor să învețe cum să folosească anumite ustensile și vesela.

12. Primele câteva ore după naștere este perioada senzitivă, timp în care se formează o relație specială între copil și părinți.

13. Mulți părinți consideră că „disciplină” înseamnă „pedeapsă”, însă de facto aceasta înseamnă „învățare”.

 

Informație: parents.ru

Foto: rebenkoved.ru

Adaugă comentariu