5 întrebări pentru medicul neonatolog în cadrul primelor vizite cu bebeluşul
- 2021-05-31
- 2271
Sunt puţine lucruri pe lume care se compară cu emoţia pe care o resimţi când îţi aduci prima dată bebeluşul acasă. Dar pe lângă această imensă bucurie, să fii pe deplin responsabilă de bunăstarea unui nou-născut poate și foarte stresant. Multe femei sunt incredibil de afectate de incertitudinile legate de modul corect de îngrijire a bebeluşului. Desigur, cea mai bună sursă de informaţie este medicul neonatolog. Află ce întrebări ar trebui să-i adresezi medicului care supraveghează evoluţia copilului tău, astfel încât să profiţi la maximum de primele săptămâni cu bebelușul tău.
Cum îmi alăptez copilul?
Atunci când mergi la un consult neonatologic este important să pui toate întrebările care te neliniştesc în legătură cu îngrijirea sau comportamentul copilului. Unele dintre cele mai frecvente întrebări se referă la alăptare. Indiferent dacă alăptezi sau hrăneşti bebeluşul cu cu o formulă de lapte, discută despre asta cu medicul, pentru a te asigura că nou-născutul primește nutriția de care are nevoie. De asemenea, poţi discuta cu medicul despre avantajele și dezavantajele hrănirii la cerere față de respectarea unui program.
Cum mă asigur că bebeluşul primeşte suficientă vitamina D?
Chiar dacă laptele matern și formulele de lapte oferă nou-născuților aproape toată nutriția de care au nevoie, se întâmplă destul de frecvent ca bebelușii să aibă carenţe de vitamina D, un nutrient care ajută dezvoltarea oaselor și la consolidarea sistemului imunitar. Asigură-te că discuţi acest aspect cu medicul neonatolog. Dacă bebeluşul are carenţe de vitamina D doctorul îţi poate prescrie un supliment cu vitamine adecvat pentru situaţia copilului tău.
Programul de somn al copilului este normal?
Majoritatea nou-născuților dorm cel puțin 16 ore pe zi, dar programul de somn variază foarte mult de la bebeluș la bebeluș, deci este o idee bună să vorbeşti despre acest subiect cu medicul pentru a te asigura că obiceiurile de somn ale celui mic se îndreaptă într-o direcţie pozitivă. De exemplu, poţi întreba doctorul despre cum poţi învăța nou-născutul să facă diferența între zi și noapte (o modalitate este să-i menții camera luminată în timpul zilei și să te asiguri că este complet întuneric pe timpul nopții) – astfel încât bebeluşul să înceapă să asocieze somnul cu perioada de noapte.
Cum am grijă de buricul bebeluşului?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc pediatrii, aşa că nu eşti singura mamă care va vrea să ştie toate detaliile pe acest subiect. Majoritatea pediatrilor recomandă să lăsați pur și simplu ceea ce a mai rămas din cordonul ombilical să se usuce treptat până se închide la culoare, se întăreşte şi eventual cade singur. Igiena acestei zone este foarte importantă aşa că medicul îţi va explica paşii pe care trebuie să-i urmezi atunci când faci toaleta zonei.
Câte scutece ar trebui să schimb pe zi?
O să ţi se pară o întrebare ciudată, dar ea este destul de importantă. Odată ce bebelușul începe să se hrănească bine, ar trebui să schimbi în jur de opt până la zece scutece. Desigur, asta poate depinde de la caz la caz, dar ar trebui să ai în vedere o oarecare evidenţă, deoarece poate fi un indicator foarte bun în cazurile de deshidratare. Dacă numărul de scutece pe care îl schimbi într-o zi scade simţitor, e posibil ca bebeluşul să fie deshidratat, caz în care trebuie să contactezi urgent medicul pediatru. Numărul de scutece folosit zilnic, dar şi consistenţa sau culoarea scaunelor pot fi indicatori pentru starea de sănătate a celui mic, aşa că nu ezita să abordezi subiectul, mai ales dacă simţi că te-ar face mai încrezătoare.
Prima lună de viaţă a bebeluşului este un moment plin de emoţie, dar şi de provocări. O relaţie bună cu medicul neonatolog te poate ajuta să treci cu bine de ele şi să te bucuri de primele săptămâni cu micuţul tău.
Sursa: unica.ro