Odoraș.

Odoraș.

Linex

Culoarea ochilor la bebeluși: La ce vârstă ochii capătă nuanța permanentă

Culoarea ochilor la bebeluși: La ce vârstă ochii capătă nuanța permanentă

Majoritatea copiilor se nasc cu ochi de un albastru deschis sau care bat spre gri. Însă aceea nu este nuanța definitivă a ochilor, deoarece anumiți factori sunt responsabili de schimbarea culorii. Află mai jos când și de ce se schimbă culoarea ochilor la bebeluși, conform nastenatural.ro

Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși?

Culoarea ochilor la bebeluși nu rămâne ca aceea de la naștere, ci se schimbă semnificativ în primul an de viață. Astfel, nu te aștepta ca nuanța de albastru a ochilor să rămână așa, deoarece concentrația de melanină determină închiderea culorii mai mult sau mai puțin.

Dacă nu știi când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși, află că schimbarea vizibilă se petrece între 6 și 9 luni. Abia în jurul acelor luni îți vei da seama ce culoare vor avea ochii bebelușului.

De asemenea, la întrebarea când se definitivează culoarea ochilor la bebeluși, răspunsul este că ochii capătă nuanța permanentă abia la vârsta de 3 ani. Culoarea ochilor la cei mici se schimbă treptat, astfel încât, de multe ori, părinții nici nu realizează exact momentul în care ochii au căpătat nuanța permanentă. De asemenea, ține cont și de faptul că la bebelușii ce au ochii negri sau căprui, șansele să devină verzi sau albaștri sunt foarte scăzute.

Într-adevăr, dacă bebelușul se naște cu ochi căprui, cel mai probabil el va rămâne cu aceeași culoare pentru toată viața. În schimb, dacă îi are albaștri poți încerca să folosești niște mici trucuri pentru a determina dacă vor apărea transformări peste câteva luni:

- Privește ochiul celui mic din lateral pentru a elimina orice lumină care se reflectă în iris.

- Dacă există pete aurii în albastrul ochiului, este posibil ca bebe să aibă în final ochii verzi sau căprui.

- Dacă nu există pete aurii, atunci bebelușul va rămâne cu aceeași ochi albaștri sau poate nuanța va varia foarte puțin.

Cât de importantă este melanina în definitivarea culorii ochilor copilului?

Este foarte greu de estimat momentul când știm culoarea ochilor la bebeluși, deoarece schimbări pot să apară chiar până la 3 ani. Însă, responsabile pentru culoarea ochilor sunt melanina și genetica. În primul rând, melanina produsă de celule, este pigmentul care dictează culoarea părului, a pielii și a ochilor. Melanocitele sunt celulele specializate care se ocupă cu sintetizarea melaninei.

La naștere, copiii au în general ochii deschiși la culoare, deoarece melanocitele se multiplică sub efectul luminii puternice, ceea ce este imposibil în uter. Odată cu nașterea, melanocitele încep să se înmulțească și cresc nivelul de melanină din corp. O concentrație mai mare de melanină în iris rezultă într-o culoare închisă a ochilor, în timp ce o concentrație mai mică înseamnă că bebe va avea ochii deschiși la culoare.

Importanța geneticii în culoarea ochilor copilului tău

În ceea ce privește genetica, felul în care arată fetița ta sau băiețelul tău ține de ea. Pe scurt, cu privire la când se definește culoarea ochilor la bebeluși, află că în prezent există 3 perechi de gene care controlează culoarea ochilor. Procesul în sine este foarte complex nefiind, încă, înțeles pe deplin. Se crede faptul că 2 dintre gene ar fi răspunzătoare pentru culorile comune, cum ar fi maro, albastru sau verde, iar ultima genă ar fi responsabilă de alte combinații de nuanțe.

Există câteva predicții în ceea ce privește genetica și culoarea ochilor la bebeluși:

- Dacă ambii părinți au ochii căprui, șansele ca bebelușul să aibă aceeași culoare a ochilor sunt de peste 75%.

- Nu sunt excluse și situațiile în care ambii părinți biologici ai copilului au ochii căprui, dar unul dintre bunici are ochi albaștri sau verzi. Există șanse de 50% ca bebelușul să aibă, la rândul său, ochi deschiși la culoare.

- Dacă ambii părinți au ochii deschiși la culoare, există șanse foarte mari ca și cel mic să moștenească aceeași nuanță, dar acest lucru nu este 100% sigur.

- Dacă un părinte are ochii căprui, iar celălalt părinte îi are albaștri sau verzi, atunci șansele ca bebe să aibă ochi căprui sunt de peste 50%.

Nu există un moment prestabilit când ne dăm seama de culoarea ochilor la bebeluși, deoarece schimbarea se face treptat și durează până la 3 ani. De asemenea, culoarea ochilor la bebeluși se schimbă doar în ceea ce privește nuanțele deschise. În schimb, dacă bebe are ochii negri sau căprui, atunci probabil că aceea va fi culoarea definitivă.

Share:

Articole recomandate