Soluţii! Copilul meu este dependent de calculator
- 2015-08-20
- 8765
Se pare că calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru mulţi copii, însă acest prieten nu este tocmai cel mai potrivit, pentru că stă ore în şir ţintuit în faţa lui şi nu vrea să ştie de nimic altceva. Psihologii au remarcat că majoritatea copiilor dependenţi de jocurile pe computer au serioase tulburări de comportament, devenind agresivi şi izolaţi. În plus, aceştia comunică din ce în ce mai greu cu familia, colegii sau prietenii.
Soluţii anti-computer:
-în cazul în care îi cumperi un computer, nu îl instala în nici un caz în camera copilului tău, ci într-o cameră în care îl vei putea supraveghea.
-stabiliţi împreună un orar în care copilul are voie să stea la calculator.
-explică-i că nu are voie la calculator până nu îşi face temele.
-încearcă să îţi antrenezi copilul în diverse activităţi extracurriculare. Trimite-l în excursii şi la tabere, astfel încât să îşi facă prieteni şi să uite de jocurile de la calculator.
-încurajează-l să îşi invite prietenii acasă la el pentru a se juca, a privi un film şi a se distra.
-ieşiţi mai des afara. Dacă nu are prieteni în curte cu care să se joace, mergeţi la un teren de joacă, în localuri sau pur şi simplu la plimbare.
-cumpără-i jucăriile care îi plac şi care îl pot ţine departe de calculator, sau o bicicletă. De obicei lipsa de activitate îl îndeamnă să se aşeze în faţa calculatorului, iar cu jucăriile lângă el, sau cu o bicicletă, va uita de plictiseală.
Cum recunoşti dependenţa?
Asociaţia Americană de Psihiatrie a inclus dependenţa de calculator printre afecţiunile mintale, ca urmare a creşterii numărului celor care îşi petrec timpul navigând pe Internet. Părinţii îşi pot da seama foarte uşor dacă cel mic a devenit dependent de calculator şi dacă riscă să se izoleze. Semnele sunt petrecerea unui timp îndelungat, în propria cameră, ignorarea prietenilor şi a familiei, a orelor de masă şi obţinerea unor rezultate slabe la învăţătură.
Foto: inhabitat.com