Dezvoltarea mersului la copii în funcție de vârstă
- 2016-08-22
- 11365
Copiii învață treptat să meargă, în etape de dezvoltare cheie ce trebuie cunoscute și susținute de către părinți.
Care sunt etapele de dezvoltare?
- Rostogolirea – este caracteristică pentru lunile 4-6 de viață ale bebelușului. Poți stimula bebelușul să își întărească mușchii spatelui și ai gâtului punându-l să stea pe burtică
- Șezutul pe fund – apare în jurul vârstei de 6 luni. Șezutul îl ajută să își întărească mușchii de care va avea nevoie atunci când va învăța să stea în picioare.
- Mersul de-a bușilea – apare la 9-10 luni. Fiecare copil are stilul său unic de a merge de-a bușilea iar cel mai important lucru pe care îl face în această etapă este să-și miște mâinile și picioarele în același timp.
- Ridicarea în poziție verticală – între 9-12 luni, copilul va începe să se agațe de barele patului și să se ridice în piciorușe. Acesta este momentul în care poți începe să lucrezi la echilibru și să-l familiarizezi cu poziția de stat în picioare.
- Mersul sprijinit – după ce se ridică și capătă echilibru ținându-se de mâinile tale, ajută-l să facă primii pași. Acest lucru îl va ajuta la faza următoare a mersului și astfel va căpăta încrederea de a face primii pași fără ajutorul celor din jur.
Dacă până la împlinirea vârstei de 12 luni copilul tău nu reușește să stea în șezut sau nu merge sprijinindu-se de obiecte până la vârsta de 15 luni, consultați pediatrul. Probabil că este doar prea precaut din fire, însă pot exista și cazuri de slăbiciune musculară care poate fi îindreptate prin terapii fizice și exerciții.
Potrivit statisticilor, până la vârsta de 13 luni, 3 din 4 copii merg deja singuri, fără nici un fel de support, iar până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor aleargă deja.
Foto: physiomereenfant.com