Săptămână a 8-a de sarcină
- 2016-11-07
- 4341
De când ai aflat că eşti însărcinată emoţiile sunt la intensitate. Continui să te alimentezi corect, ai renunţat la cafea şi băuturi acidulate şi încerci să ai un regim echilibrat de muncă şi odihnă.
Pare incredibil, dar în a 8-a săptămână de sarcină bebeluşul tău are peste 1 centimetru în lungime, este cam de mărimea unui bob de fasole, şi cântăreşte 1 gram. El se mişcă în mod activ şi exersează sistemul nervos şi muscular.
Dezvoltarea copilului:
În această perioadă copilaşul poate să îndoaie articulaţiile cotului şi genunchiului. În curând îşi va putea întinde picioruşele şi le va atinge între ele. La nivelul capului, ochii, gura, nasul şi urechile sunt în plină dezvoltare. Încep să se formeaze limba, dinţii şi buzele. Faţa capătă aspectul mai uman. Capul este unit de restul trunchiului prin gât. Capul bebeluşului este încă mare comparative cu trunchiul, dar aceste diferenţieri în curând o să dispară. Degetele de la mâini şi de la picioare sunt încă conectate printr-o membrană subţire şi transparentă. În zilele ce vor urma, această membrană va dispărea. În acelaşi ritm se formează şi restul organelor interne. Inima micuţului embrion bate cu o frecvenţă de 120-160 bătăi pe minut, de două ori mai rapid decât inima ta.
Schimbările mamei:
Vizual încă nu se percep schimbări fiziologice, burtica încă nu e destul de vizibilă. Eşti în a 2-a lună de sarcină şi vrei să-ţi împărtăşeşti bucuria cu cei apropiaţi. Sânii devin mai grei, poţi avea chiar şi dureri pentru că ei cresc. Vei avea nevoie în curând de sutiene mai mari cu o susţinere mai bună faţă de cele vechi. S-ar putea să observi că talia ta creşte în acelaşi ritm. Se pare că e timpul să-ţi înoieşti garderoba cu haine mai comode. Dat fiind faptului că volumul sângelui din corpul tău creşte, ai nevoie de vitamine şi produse alimentare ce conţin fier, asta pentru a preveni anemia şi stările de oboseală. Deşi greţurile şi stările de ameţeală au devenit stări obişnuite, ai reuşit deja să le controlezi. În câteva săptămâni stările de disconfort o să dispară.
Sfaturi:
Dacă faci parte din categoria femeilor ce au piele problematică, de exemplu acne,trataţi faţa cu un demachiant uşor de două ori pe zi. Ai grijă ca părul să nu-ţi acopere faţa şi nu-ţi sprijini faţa în palme. Evită cosmeticele pe bază de uleiuri. Fă o consultaţie la specialistul dermatolog pentru a-ţi recomanda o cremă specială.
E important să nu recurgi la tratamente medicamentoase fără consultaţia medicului. Evită să iai pastile, chiar şi cere ce se dau fără prescripţia medicală.
Foto: americanpregnancy.org