Iată de ce este bine să-i citești bebelușului chiar dacă încă nu te înțelege!
- 2019-09-03
- 2365
Crezi că este mult prea mic ca să-i citeşti? Atunci mai gândeşte-te. Noile studii au arătat că niciodată nu e prea devreme să începi să-i citeşti bebeluşului.
„Citirea unei cărţi este şi timpul perfect pentru o mai bună conectare. El aude bine vocea mamei, iar acest lucru îl ajută să se liniştească”, este de părere Mary Ann Abrams, medic şi cercetător. Mai mult, rezultatele studiului publicat în 2018 în „Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics” au arătat că bebeluşii cărora părinţii le citesc în timp ce sunt în incubatoare au aceleaşi sentiment de apropiere pe care îl au şi cei care au o stare bună de sănătate şi sunt acasă, potrivit www.parents.com.
„Deşi bebeluşul nu înţelege ceea ce părintele îi citeşte, el poate ajunge să distingă inflexiunile vocii, dar şi diferitele tonalităţi”, spune Kenneth Wible, medic în cadrul Children’s Mercy Hospital. În plus, cercetările efectuate de-a lungul timpului au arătat că dacă bebeluşul este expus cât mai multor cuvinte atunci o să fie şi mai pregătit să înveţe să citească mai repede.
Specialiştii susţin că bebeluşii au un vocabular mai bogat dacă părinţii le-au citit cărţi încă din primele luni de viaţă. De asemenea, ei au abilităţi matematice mai bune decât copiii cărora părinţii nu le-au citit. Există o legătură directă şi între numărul de cuvinte pe care micuţul le aude şi cât de repede reuşeşte să vorbească.
Micuţul poate avea diferite stări şi sentimente în timp ce părintele îi citeşte, cu atât mai mult dacă mama/tatăl citeşte folosind voci asemănătoare personajelor din carte. „Anumite cuvinte pot să producă sentimente diferite bebeluşului. Iar acest tip de emoţie este diferit faţă de cel produs de auzul muzicii sau de vederea unor acţiuni la televizor”, adaugă medicul Marry Ann Abrams.
De la naştere până la vârsta de 3 luni bebeluşul va încerca să focuseze cu privirea obiectele din jurul lui. Dacă alegi să-i citeşti micuţului din cărţi cu imagini şi desene atunci el va vedea formele, culorile, litere, imaginile, toate acestea fiind noi pentru el. Cu timpul o să vezi că o să înceapă să le recunoască.
Obişnuieşti să-i citeşti bebeluşului câte puţin în fiecare zi? Această rutină este şi o bună modalitate prin care el va înţelege că cititul este un lucru distractiv şi nu un aspect pe care trebuie să-l facă obligatoriu când va începe şcoala. Iar atitudinea îl va ajuta să ajungă să-i placă lectura nu doar pe perioada adolescenţei, ci şi la maturitate.
Sursa: totuldespremame.ro; montessoriblog.livejournal.ru