Odoraș.

Odoraș.

Linex

De ce zâmbesc bebeluşii în somn. Principalele motive

De ce zâmbesc bebeluşii în somn. Principalele motive

Zâmbetul unui bebeluș în timpul somnului este unul dintre cele mai înduioșătoare momente pe care proaspeții părinți le pot trăi. Cu toate că aceste zâmbete par pline de mister, ele sunt de fapt rezultatul unor reflexe sau ale unor procese ce au loc în creierul și corpul micuțului. Reacția imediată a părintelui este una plină de emoție în primă fază, dar apoi încep să se întrebe, totuși, de ce zâmbesc bebelușii în somn. Înseamnă ceva? Iată principalele motive pentru care se întâmplă acest lucru.

De ce zâmbesc bebeluşii în somn

De ce zâmbesc bebelușii în somn? Nu este foarte clar ce-i poate face să zâmbească, dar, pentru început, putem înțelege somnul și etapele sale. Toți oamenii, atât sugarii, cât și adulții, au două etape ale somnului: etapa de mișcare rapidă a ochilor (REM) și etapa non-REM (NREM). Așa cum sugerează denumirile, în somnul REM există mișcări rapide ale ochilor sub pleoape, iar în somnul NREM nu există mișcare. Pe parcursul unei nopți, treci prin mai multe cicluri de somn REM și non-REM.

Bebelușii încep somnul cu faza NREM, care are 3 etape. În prima etapă, ei trec de la starea de veghe și somnolență la ațipire și, în final, la somn. Este o etapă foarte scurtă, în care respirația încetinește, mușchii încep să se relaxeze, iar undele cerebrale își reduc activitatea. Este ușor ca bebelușul să se trezească din cauza unui zgomot sau a unei mișcări în această etapă. A doua etapă este de somn ușor. Ritmul inimii și respirația încetinesc și mai mult, iar mușchii se relaxează mai mult. Mișcările ochilor sub pleoape se opresc, iar activitatea cerebrală încetinește, cu perioade sporadice de activitate. A treia etapă este cea mai profundă etapă a somnului NREM, în care bebelușul este liniștit și nu se mișcă. Ritmul inimii și respirația sunt la cel mai scăzut punct, la fel ca undele cerebrale. Nu va fi ușor de trezit, deoarece corpul său este într-un fel în modul de așteptare. În această fază foarte importantă, corpul său va repara și regenera țesuturile, va construi oase și mușchi și va întări sistemul imunitar.

În faza REM a somnului, bebelușul tău poate zâmbi, râde, tresări, scânci sau chiar să plângă. Deoarece este imposibil să știm cu adevărat dacă bebelușii visează, se crede că zâmbetul sau râsul în somn este mai degrabă un reflez din timpul somnului activ decât reacția la un vis. De altfel, bebelușii fac multe alte mișcări involuntare în timpul acestei etape de somn. E greu de crezut că ei visează, dat fiind faptul că visele oamenilor au legătură cu evenimente și experiențe din trecut.

O altă ipoteză este aceea că zâmbetele nou-născuților ar putea semnala într-o anumită măsură emoții pozitive. Zâmbetele au fost remarcate în primele zile de viață ca răspuns la mângâierea obrazului sau a burții. Bebelușii mai mari ar putea zâmbi și ca răspuns la gusturi și mirosuri dulci. Se crede că, în timp ce sunt treji, creierul unui bebeluș înregistrează toate experiențele zilnice și le procesează în timpul somnului. Emoțiile pozitive simțite în timp ce absorb aceste noi experiențe se pot manifesta prin zâmbete sau râsete.

Tipuri de zâmbete și ce înseamnă fiecare

Există diferite tipuri de zâmbete, care apar la diverse vârste și în stadii diferite de dezvoltare, spun experții. Dacă un bebeluș zâmbește în somn, zâmbetul său se încadrează într-una dintre cele trei categorii: reflex, răspuns și social.

Zâmbet reflex 

În perioada 0-6 săptămâni, s-ar putea să observi primul zâmbet al bebelușului tău, cel mai probabil în timp ce doarme. În timpul REM, corpul bebelușului trece prin schimbări fiziologice care activează anumite reflexe, iar zâmbetul este unul dintre ele. Experții sunt de părere că aceste episoade de zâmbete timpurii la bebeluși sunt acțiuni reflexe similare cu alte reflexe arătate de nou-născuți, cum ar fi suptul și căutarea sânului. Aceste zâmbete reflex nu sunt declanșate de emoție, ci sunt modul natural prin care bebelușul tău exersează diferite abilități. De fapt, zâmbetele reflex pot apărea în timp ce bebelușul este în pântecele mamei sale, între 25 și 27 de săptămâni.

Zâmbet răspuns 

Pe măsură ce bebelușul crește, în jur de 6-8 săptămâni, va începe să zâmbească, de data aceasta cu sens, ca răspuns la experiențe senzoriale plăcute – îmbrățișări, voci și chipuri familiare, confortul pătuțului său, etc. Zâmbetul său este o reacție la experiențe senzoriale, nu un răspuns social, așa că nu te aștepta la prea multe în această etapă. Bebelușii învață despre zâmbet și râs ca expresii ale bucuriei mai târziu în viața lor, în lunile 3-4 sau chiar mai târziu. Pe cât de mult ți-ar plăcea să crezi că aceste zâmbete îți sunt dedicate, ele nu sunt reacții sociale. Cu toate acestea, poți încerca să încurajezi un zâmbet oferindu-i bebelușului multe oportunități de a-ți studia chipul în timp ce-i vorbești. Zâmbetele de răspuns te pot ajuta să înveți despre plăcerile și antipatiile bebelușului tău, ce îl amuză sau ce îl face să zâmbească. Imită-i expresiile și s-ar putea să înceapă să le imite pe ale tale.

Zâmbet social  

La 3-4 luni, bebelușul ar trebui să intre în etapa socială, în care dorește să se conecteze cu tine. Până în acest moment, zâmbetele sale erau reacții interne la lucruri, dar acum este capabil să te identifice ca principalul său îngrijitor și va zâmbi când te vede. De asemenea, va putea reacționa când faci sunete amuzante și va învăța să obțină o reacție de la tine prin zâmbet. Acum, nu există nicio îndoială că ești preferatul lui.

Ce visează bebelușii

Bebelușii petrec jumătate din somnul lor în REM (ciclul responsabil pentru vise), dar neurocercetătorii cred că acest stadiu servește unui scop complet diferit (decât visarea) pentru nou-născuți și sugari. Când bebelușii sunt în REM, creierul dezvoltă conexiuni și, mai târziu, acumulează limbaj. Deoarece bebelușul nu visează în acest stadiu de dezvoltare a creierului, este sigur să presupunem că bebelușii nu au nici coșmaruri. Coșmarurile apar din expunerea la traume, o imaginație hiperactivă și stresurile normale ale vieții de zi cu zi.

Dacă te întrebi despre ce visează bebelușii, cel mai corect răspuns este, probabil: nimic. Consensul general este că sugarii și copiii mici încep să viseze în jurul vârstei de doi ani. Psihologul David Foulkes studiază copiii (de la cei mici până la adolescenți) pentru a dezvălui secretele viselor lor. În laboratorul său, îi lasă pe copii să adoarmă și apoi îi trezește de trei ori pe noapte—uneori în REM și alteori în NREM—și le cere să descrie ce își amintesc. Observațiile lui au fost următoarele:

Copiii mici au vise mici, iar ceea ce văd în timp ce visează depinde de vârsta lor. Pe măsură ce copiii se dezvoltă și cresc, și visele lor evoluează. Visele copiilor mici sunt de obicei doar instantanee, arătând mai mult ca o prezentare de diapozitive decât ca un film, comparativ cu visele adulților. Ele conțin în mare parte animale și alte imagini familiare, cum ar fi oameni care mănâncă. Potrivit lui Foulkes, „viața de vis a copiilor pare să fie similară cu imaginația lor din timpul zilei și cu narațiunea,” explică el în studiul său, Children’s Dreaming and the Development of Consciousness (Visarea copiilor și dezvoltarea conștiinței).

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani încep să vadă imagini în mișcare și personaje în acțiune. Visele lor includ acum mai multe evenimente legate unul de altul. Copiii încep să dezvolte o capacitate mai mare de a-și aminti visele. Totuși, când au fost treziți în timpul somnului REM, 25% dintre copiii din studiile lui Foulkes nu aveau nicio amintire a visării, o tendință care continuă până la vârsta de 9 ani. În general, în jurul vârstei de 8 ani, copiii apar ca personaje centrale în visele lor. Narațiunile viselor devin mai complexe și mai lungi, ei ajungând nu doar să conștientizeze o acțiune care se desfășoară, dar au și gânduri și sentimente în cadrul visului.

Share:

Articole recomandate