Acerumen

Medicii ortopezi atenționează: Nu se recomandă refolosirea pantofiorilor pentru copii

Medicii ortopezi atenționează: Nu se recomandă refolosirea pantofiorilor pentru copii

Cu toţii am trecut prin asta, iar obiceiul se perpetuează, chiar dacă la o scară mult mai mică decât pe vremuri. Sunt destui oameni care, atunci când vine vorba de încălţăminte pentru copii, preferă să refolosească papucii fraţilor mai mari la copiii mai mici. Se întâmplă des ca cei mici să moştenească încălţări de la prieteni sau rude ale părinţilor ai căror copii au crescut şi încălţămintea le-a rămas mică. Totuşi, deşi din punct de vedere financiar acest lucru poate părea o super afacere, nu este o practică recomandabilă de către specialişti. De ce?

Când vorbim despre papucii copiilor, trebuie spus că încălţămintea se adaptează formei fiecărui picior, cu atât mai mult cu cât sunt pantofii cu care a învăţat să meargă. Cazul pantofiorilor de bebeluşi, flexibili şi ”necălcaţi” sunt altă treabă, aceştia pot fi ”reciclaţi” fără probleme. Nu şi celelalte tipuri de papuci de copii, însă.


Împrumutul de papuci care au fost deja purtaţi şi s-au ”modelat” după alte picioare n-ar trebui refolosiţi. Piciorul copilului se va vedea obligat să se adapteze el la forma încălţămintei, nu invers, cum ar fi normal, şi la o formă de mers care nu îi este proprie. Iar asta poate duce la afectarea dezvoltării corecte a piciorului, în special în momentele în care copilul începe să facă primii paşi.


Totuşi, există unii specialişti care susţin că încălţămintea pentru copii poate fi lăsată moştenire, dacă pantofii sunt în stare bună şi nu au fost deformaţi, nu au talpa tocită, iar forma originală a acestora este intactă. Adică atunci când papucii pentru copii arată ca noi, în ciuda faptului că au fost deja purtaţi.

Trebuie ţinut cont că picioarele tuturor copiilor sunt diferite din punct de vedere anatomic şi fiecare copil are o formă distinctă şi particulară de a păşi. Unii papuci de copii folosiţi pot fi uzaţi, deformaţi sau tociţi, caz în care un alt copil care i-ar încălţa s-ar simţi incomod. De aceea, pe cât posibil, nu se recomandă refolosirea pantofiorilor pentru copii şi achiziţionarea de încălţăminte pentru copii nouă, adaptată fiecărui copil în parte.

Aşadar, cel puţin în cazul copiilor de vârste fragede, care încă îşi formează piciorul şi mersul, ar trebui să cumpărăm doar papuci noi, adaptaţi formei unice a piciorului acestora şi nedeformaţi încă de alte picioare.

Cele mai comune probleme apărute în urma folosirii de papuci inadecvaţi merg de la deformaţii ale degetelor şi unghiilor până la tendinită achileană, durere, eczeme şi aşa mai departe. În timpul formării mersului copilului, este necesar să verificăm din când în când dacă nu există complicaţii la nivelul picioarelor.

Cel mai bine este ca, atunci când achiziţionăm papucii pentru copii, să ţinem cont de următoarele sfaturi date de medicii ortopezi:


- încălţămintea copiilor trebuie să fie flexibilă şi uşoară, cu excepţia părţii de la călcâi, care trebuie să fie întărită.
- folosirea păpucilor care să-şi adapteze forma după picior, fără unghiuri prea pronunţate, care pot deriva în malformaţii.
- talpa trebuie să fie flexibilă, antiderapantă, cu o grosime de maximum un centimetru.

- materialele să fie naturale şi prin care pielea să poată respira uşor, pielea fiind cea mai indicată.
- trebuie alese încălţările cu şiret sau cu arici, care se adaptează mult mai bine la forma picioruşelor copilului decât cataramele sau fermoarul.
- trebuie alese încălţările sportive dedicate fiecărui sport în parte. Pantofii de sport buni pentru tenis nu sunt potriviţi la fotbal. Şi invers.
- pantofii trebuie să nu fie nici prea mari, nici prea mici, un lucru pe care îl ştim cu toţii. O pereche de încălţăminte pentru copii prea mică provoacă, însă, probleme mai mari decât una prea mare.
- mărimea trebuie să fie cea potrivită, cu doar între 0,5 şi 1 centimetru spaţiu suplimentar în vârf, pentru ca degetele să aibă suficientă libertate de mişcare.


Sursa: clickpentrufemei.ro, foto simbol: miculrinocer.ro

Adaugă comentariu