Streptococ B în primul trimestru de sarcină: poți remedia problema?
- 2021-07-20
- 3016
Streptococul B în sarcină poate apărea la un număr mare de mămici și se poate transmite fătului în timpul nașterii. Iată la ce simptome trebuie să fii atentă și care este tratamentul potrivit pentru tine.
Simptome streptococ B
Streptococul B în sarcină reprezintă o bacterie depistată adesea în zona inghinală a unei femei, mai ales dacă aceasta este pe cale să devină mamă. Despre streptococ B în sarcină știm că se poate transmite fătului dacă tratamentul nu este administrat corect. O informație interesantă despre această bacterie este că se poate ține sub control și cu ajutorul unui stil de viață sănătos sau cu o alimentație echilibrată.
Streptococ B în sarcină: ce pot păți mama și fătul?
Este adevărat că o mamă îi poate transmite fătului bacteria exudat faringian streptococ beta hemolitic grup B în timpul celor nouă luni de sarcină. Există un risc mai mare de apariție a bacteriei la făt dacă travaliul este prematur, prezinți febră în primul trimestru de sarcină, membranele se rup prematur sau ai născut deja un copil cu această infecție. Dacă bacteria a fost transmisă fătului, acesta poate prezenta simptome atât în primele șapte zile de la naștere cât și după. În prima săptămână de viață copilul a fi trata cu antibiotic administrat intravenos. Tratament intravenos va primi și mama, mai ales dacă se regăsește în criteriile de mai sus care cresc riscul de apariție cu streptococul B în sarcină. Mămica trebuie să țină cont de sfatul medicului și de ce tratament acesta va recomanda pentru tratarea infecției. De asemenea, un tratament anterior nașterii nu se poate realiza și este important ca fiecare mămică să fie sinceră cu specialistul care urmărește sarcina.
Streptococ B în primul trimestru de sarcină: poți remedia problema?
Streptococul B în primul trimestru de sarcină trebuie depistat și apoi ales un tratament potrivit. Pentru a evita pe cât posibil streptococul B în sarcină și pentru a nu risca să fie transmis fătului, medici recomandă testarea mămicilor înainte de naștere. Există un test special care va depista dacă în vaginul tău există această bacterie. Dacă testul iese pozitiv și mama riscă să îi transmită fătului streptococul, medicul va recomanda un tratament administrat în timpul travaliului și pe toată durata nașterii. Această procedură nu va lăsa infecția să migreze către făt. Este important ca tratamentul să fie administrat periodic pe parcursul travaliului și să nu fie exclus deloc până după naștere. Dacă medicul tău nu îți recomandă testul pentru streptococul B în sarcină îl poți întreba dacă este necesar. Cea mai potrivită perioadă pentru realizarea testului este cea dintre săptămânile 35 și 37. Trebuie să îți consulți medicul pentru a afla care este procedura pentru streptococ B cezariană.
Vaccin streptococ beta hemolitic pot face în sarcină?
Despre vaccin streptococ beta hamolitic nu știm încă prea multe întrucât specialiștii sunt încă în căutarea unui remediu eficient pentru această problemă. Streptococul B în sarcină se poate ține sub control cu ajutorul unui tratament intravenos pe care medicul tău ți-l va recomanda înainte de a intra în travaliu. De asemenea, nu trebuie să te temi dacă afli că ești purtătoarea acestei bacterii întrucât multe dintre femeile însărcinate se confruntă cu această etapă. În timpul nașterii, medicul specialist îți va administra medicamentația necesară pentru a nu afecta deloc fătul.
Streptococ B în cezariană: ce riscuri sunt?
Streptococul B în sarcină poate ajunge și la bebeluș mai ales în timpul travaliului întrucât infecția este destul de ușor de transmis. Dacă cel mic preia de la mamă streptococul B în sarcină, acesta va prezenta simptome ori în primele câteva zile de la naștere, fie în următoarele săptămâni. De cele mai multe ori mămicile sunt asimptomatice în ceea ce privește infecția cu această bacterie, ceea ce îngreunează descoperirea în timp util a acesteia. Dacă bebelușul tău se confruntă cu această infecție, iată la ce simptome trebuie să fii atentă:
- Stare de irascibilitate
- Febră
- Probleme în ceea ce privește alimentația
- Respirație greoaie
Aceste simptome ar trebui să îți ridice un semn de întrebare întrucât înaintarea în vârstă poate aduce un surplus de riscuri pentru bebeluș. Streptococul B în sarcină transmis fătului poate duce la pneumonie sau meningită. În cele mai grave stadii, această infecție poate provoca pierderea auzului, a văzului sau moarte. Nașterea vaginală este cea care facilitează transmiterea acestei infecții însă mămicile trebuie să aibă în vedere că există și alte situații favorabile circulației streptococului B în sarcină. Infecțiile urinare în timpul sarcinii, ruperea membranelor înainte de naștere, febra în travaliu, rezultatul pozitiv la testul special pentru descoperirea bacteriei sunt câteva dintre elementele care pot favoriza sau atrage atenția asupra acestei infecții.
Streptococul B în sarcină poate apărea la orice mămică însă poate fi ținut sub control cu ajutorul unui tratament intravenos administrat în timpul nașterii. Este bine de știut că o alimentație sănătoasă și o hidratarea corectă te poate ajuta să te ferești de această infecție. Streptococul B se poate transmite și bebelușului în timpul nașterii și poate avea efecte negative asupra acestuia.
Sursa: nastenatural.ro