Diversificarea alimentaţiei începe cu terciuri
- 2015-06-26
- 14770
În ultimul timp, specialiştii recomandă începerea diversificării alimentaţiei copilului introducînd terciuri fără lapte de producţie industrială. Cele mai recomandate alimente pentru debutul „ pas cu pas” sînt cerealele fără gluten - orez, hrişcă, după care se pot introduce porumbul şi grîul. Aflaţi tot ce trebuie să ştiţi despre introducerea terciurilor în regimul alimentar al bebeluşilor.
Cu care terci ar fi cel mai bine să începem diversificarea?
Pentru prima etapă a diversificării, cele mai recomandabile terciuri sînt cele fără lapte. Acestea pot fi dizolvate cu lapte matern sau cu lapte pentru copii. În perioada următoare poţi trece la terciurile cu lapte şi gluten (de ovăz, grîu, griş, hrişcă), precum şi la cele combinate.
Pentru copii supraponderali şi cei cu tendinţă spre constipaţie se recomandă piureul de legume în calitate de prim aliment complementar. Este important să începi diversificarea cu piureul de legume pregătit dintr-o singură legumă cu puţine fibre (de exemplu, conopidă, dovleac, broccoli) şi după aceea poţi adăuga şi alte legume (varză albă, morcov, dovlecel, cartof şi altele). Trebuie să respecţi un interval de circa o săptămîna pentru introducerea unui nou aliment, pentru ca să poţi observa modul în care bebeluşul tolerează un aliment sau altul.
Brînză de vaci, gălbenuş de ou, carne şi peşte – surse importante de proteină animală, unele substanţe minerale (fier, calciu, fosfor, etc.) şi vitaminele А, Е, В1, В2, В6, В12, care satisfac pe deplin necesităţile ridicate ale copiilor după împlinirea a şase luni de viaţă. Prin urmare, acestea sînt adăugate în regimul alimentar al copilului după 6 luni, iar gălbenuşul după 7 luni.
Încercăm să introducem terciul
Medicii recomandă, în repetate rînduri, să începem diversificarea regimului alimentar al bebeluşului cu „alimente solide” sub formă de terciuri pentru copii. Primele terciuri pe care le vei introduce în alimentaţia copilului nu trebuie să conţină gluten – substanţa proteică prezentă în aproape toate boabele cerealelor. Unii micuţi pot manifesta intoleranţă la aceasta. Cerealele care nu conţin gluten sînt orezul, hrişca şi porumbul.
Terciul din cereale reprezintă una dintre principalele surse de carbohidraţi, fibre, fier, seleniu, vitaminele В1, В2, РР şi altele, proteine şi grăsimi. Hrişca este una dintre cerealele cele mai nutritive şi valoroase. Conţine cantităţi mari de proteine, minerale (magneziu, fier, zinc, cupru), vitaminele B1, B2, PP şi fibre, şi nu conţine gluten.
Orezul este cereala cea mai bogată în fibre dietetice. Mulţi părinţi sînt de părerea că orezul „constipează”. De aceea, la pregătirea terciurilor pentru copii în condiţii industriale nu este folosită brizură de orez, de aceea aceste terciuri sînt uşor digerabile şi nu provoacă constipaţie.
Tocmai din acest motiv terciurile NESTLE® din făină de orez sînt recomandate pentru toţi copii, chiar şi celor cu scaun instabil. Terciul din spărtură de orez pregătit în condiţii de casă poate provoca constipaţie.
Crupele din porumb conţin aproximativ aceeaşi cantitate de fibre ca şi orezul. Cestea conţin însă mai multe proteine şi un conţinut de cîteva ori mai mare de fibre şi fier. Dacă terciurile aglutenice (de orez, hrişcă şi porumb) nu au provocat efecte secundare, puteţi încerca şi terciurile cu gluten (de ovăz şi grîu).
Fulgii de ovăz au o valoare nutriţională ridicată. Acestea sînt bogate în proteine vegetale, substanţe minerale (magneziu, calciu, fier, cupru, mangan, zinc) şi vitamine: В1, В2, РР. Tot în ovăz se regăseşte o cantitate importantă de grăsimi (de 6 ori mai mare decît în alte cereale) şi fibre.
Crupele de gris, obţinute din grîu, conţin puţine fibre. La fel ca şi celelalte cereale, grişul este bogat în proteine vegetale şi amidon. În acelaşi timp, conţinutul de vitamine şi minerale este mai mic comparativ cu celelalte cereale.
Arpăcașul și crupele de orz, obţinute din orz, conţin aceeaşi cantitate de amidon ca şi cea crupele de griş, dar cu mult mai multe fibre, relativ bogate în vitaminele В1, В2, РР.
Se recomandă ca în procesul de diversificare a alimentaţiei bebeluşului, să introduceţi terciurile de cereale în următoarea succesiune: orez, hrişcă, porumb, grîu, ovăz, griş. Pentru a întări imunitatea bebeluşului şi pentru a-i asigura o digestie fără probleme, puteţi introduce în regimul acestuia terciuri de cereale cu probiotice şi prebiotice.
Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.
Material oferit de compania Nestlé.
Sursa foto: cleanandcare.ch