Odoraș.

Odoraș.

TOP 10 soluții pentru a reduce cantitatea de zahăr din alimentația copilului

TOP 10 soluții pentru a reduce cantitatea de zahăr din alimentația copilului

OMS recomandă limitarea aportului de zahăr la cel mult 10% din caloriile zilnice, dar ideal ar fi să nu depășească 5%. Adulții nu trebuie să consume mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi (pentru o dietă de 2.000 de calorii), iar la copii nu trebuie să depășească 37 de grame de zaharuri adăugate (pentru o dietă de 1.750 de calorii).

Mai jos vezi 10 soluții pentru a-l face pe copil să consume rațional zahăr:

1. Educă copilul încă din pântec. Alimentația mamei în timpul sarcinii, precum și în timpul alăptării vor influența preferințele culinare ale bebelușului atunci când va începe să mănânce singur. De aceea, este important ca mama să urmeze o dietă echilibrată și să elimine din meniu alimentele bogate în zaharuri adăugate.

2. Alege alimentele naturale la începutul diversificării. Introducerea alimentelor sănătoase la începutul diversificării este esențială pentru ca bebelușul să înceapă să aibă preferințe pentru acestea. Primul an de viață este important pentru alimentația bebelușului și pentru dezvoltarea sistemului său imunitar. El mănâncă ceea ce-i oferi, așa că alege alimente naturale fără zahăr și elimină-le pe cele procesate, cu foarte mult zahăr adăugat. 

3. Hidratarea este foarte importantă. Apa trebuie să fie nelipsită de pe masa noastră și din rutina zilnică când vine vorba despre hidratare. Foarte mulți copii își potolesc setea cu sucuri sau băuturi răcoritoare, crescând nu numai riscul de obezitate, ci și pe cel al apariției cariilor.

4. Mai bine fructul, decât sucul. Nu trebuie să înlocuiești un fruct cu un suc, nici măcar cu un suc natural. Sucul îl va metaboliza mult mai repede, corpul lui va consuma mult mai puțină energie pentru acest proces, îl va satisface mult mai puțin, va avea mai multe calorii decât o bucată de fruct și îl va depozita sub formă de zahăr.

5. Evită sucurile îmbuteliate și băuturile răcoritoare. Indiferent că sunt preparate în casă sau sunt cumpărate, sucurile de fructe au un conținut ridicat de zahăr, care favorizează obezitatea infantilă și promovează apariția diabetului de tip 2. Chiar și atunci când pe etichetă scrie „fără zaharuri adăugate”, trebuie să știi că acesta conține aproape la fel de mult zahăr ca orice alt suc.

6. Mărește cantitatea de fructe. Niciodată nu trebuie să-ți lipsească din casă fructele pentru cel mic. Oferă-i la gustare, întregi sau tăiate cubulețe. Ca să-l atragă mai mult pregătește-i o salată mică de fructe sau fă-i frigărui cu mai multe fructe.

7. Evită produsele de patiserie și prăjiturile. Nu sunt produse sănătoase și conțin o cantitate mare de grăsimi și zaharuri, calorii care nu aduc niciun aport organismului. Dar poți prepara ocazional biscuiți sau fursecuri de casă.

8. Evită iaurturile din magazine. Conțin aproximativ 15-18 grame de zahăr în 125 ml. Nimeni nu ar da 4 linguri de zahăr unui copil! Dar îl poți pregăti și tu acasă. Alegi iaurturi naturale fără zaharuri adăugate în care să adaugi fructe sau le poți înlocui cu alte alimente care acoperă necesitățile de calciu și de proteine, cum ar fi laptele.

9. Fructe pentru a îndulci deserturile. Poți îndulci deserturile cu fructe, și nu cu zahăr. Poți folosi fructe uscate în iaurt, condimente precum scorțișoară, anason sau vanilie, lămâie sau lime în shake. 

10. Mic dejun mai sănătos. La micul dejun se mănâncă, de obicei, produse pline de zahăr, dar „deghizate”.  Cerealele pentru pentru copii sunt oferite ca sursa de energie de calitate, fibre și alți nutrienți buni. În realitate, cele mai multe conțin o cantitate imensă de zahăr, care depășește 15%.

 

Sursa: copilul.ro; vesti.ru

Share:

Articole recomandate