Care sunt simptomele pneumoniei la copii
- 2018-10-03
- 36417
Pneumonia apare adesea după o altă infecţie respiratorie, cum ar fi o răceală. Uneori pot apărea complicaţii asociate cu pneumonia, dar acestea nu sunt frecvente, iar medicul are datoria de a monitoriza copilul, astfel încât să nu dezvolte complicaţii.
Pneumonia la copii: semne şi simptome
Semnele şi simptomele pneumoniei variază în funcţie de vârsta copilului şi de cauza pneumoniei. Copiii manifestă adesea una sau mai multe dintre următoarele simptome:
• febră mare;
• respiraţie rapidă şi / sau dificilă - respiraţia copilului va deveni o muncă grea şi poţi observa acest lucru cu uşurinţă. Îl poţi observa chinuindu-se să respire;
• tuse;
• iritabilitate sau oboseală mult mai ridicată decât în zilele obişnuite;
• durere în piept, mai ales atunci când tuşeşte;
• dureri abdominale (burtă) sau dureri ale corpului în general, la tuse, dar nu numai.
Pneumonia la copii: tratament
Pneumonia bacteriană
Dacă pneumonia copilului este cauzată de bacterii, îi vor fi cu siguranţă prescrise antibiotice. În cazuri uşoare de pneumonie bacteriană, aceste medicamente pot fi administrate pe cale bucală, chiar la domiciliu. Copiii cu pneumonie bacteriană îşi îmbunătăţesc de obicei condiţia în aproximativ 48 de ore de la iniţierea tratamentului cu antibiotice. Este foarte important să finalizezi întregul curs de antibiotice, chiar dacă micuţul pare că se simte mult mai bine. Tratamentul va continua timp de 7 până la 10 zile. Copilul poate continua să tuşească pentru o perioadă de până la trei săptămâni după tratament, dar acest lucru nu este de îngrijorat în cazul în care condiţia lui este vizibil îmbunătăţită din toate celelalte puncte de vedere.
Copiii care suferă de pneumonie bacteriană acută pot fi trataţi în spital pentru antibiotice administrate intravenos. Unii copii pot avea nevoie de asemenea de oxigen sau de lichide suplimentare.
Pneumonia virală
Virusul pneumonic nu este de obicei atât de sever precum pneumonia bacteriană. Cu toate acestea, recuperarea poate fi mai lentă, timp de până la patru săptămâni. Antibioticele nu vindecă viruşii şi nici nu sunt administrate pentru pneumonie virală.
Cum avem grijă de copil, acasă?
Imediat după consultul medical de specialitate, este important să ştii că poţi avea grijă de copil chiar acasă.
• Copilul va avea nevoie de multă odihnă.
• Este important să îi oferi o multitudine de fluide frecvent, pentru a preveni deshidratarea.
• Majoritatea copiilor refuză să mănânce atunci când au pneumonie. Aceasta nu este o problemă, atâta timp cât consumă cu sfinţenie băuturi.
• Urmează instrucţiunile medicului pentru administrarea antibioticelor, doar în cazul în care au fost prescrise.
• Dacă cel mic are dureri toracice sau febră şi se simte foarte rău, poate avea nevoie un medicament care să îi uşureze durerea, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Nu administra ibuprofen copiilor sub 3 luni sau copiilor deshidrataţi. Nu administra niciodată aspirină copiilor!
• Nu administra medicamente pentru tuse. Nu ajută copiii cu pneumonie.
• Nu permite nimănui să fumeze în casă sau în jurul copilului.
Trebuie să te întorci la medic în cazul în care copilul are pneumonie şi:
- respiraţia devine mai dificilă sau dezvoltă un zgomot atunci când respiră;
- devine mai somnoros sau e foarte greu de trezit;
- începe să experimenteze vărsături şi nu poate bea prea mult lichid.
Sursa: csid.ro; protiv-grippa.com