6 sfaturi pentru prima săptămână de la naşterea copilului
- 2016-12-06
- 14614
Dacă în perioada sarcinii cuplurile sunt preocupate de rezultatul analizelor şi investigaţiilor medicale, atunci după naştere începe adevărata „probă de foc” pentru tinerii părinţi. Nu intra în panică, prima săptămână după naşterea bebeluşului presupune multă răbdare, curaj, dragoste şi cunoştinţe pe care le acumulezi doar din experienţă. Pregăteşte din timp gentuţa cu tot necesarul pentru bebeluş şi asigură-te cu 2-3 paşi înainte de eventuale momente care ar putea interveni.
Partenerul de viaţă trebuie implicat în măsura posibilităţilor în toate activităţile de îngrijire a copilului. Afecţiunea părinţilor faţă de bebeluş creşte de la o zi la alta, iar relaţia de cuplu devine mai puternică dacă vă repartizaţi responsabilităţile din start.
Faceţi un plan al orarului de somn
Bebeluşii mănâncă odată la 3 ore. Mamei îi revine misiunea să hrănească micuţul. Dacă l-aţi alimentat la ora 3, apoi la ora 6 dimineaţa, atunci schimbaţi tura, asta în cazul în care dacă nou-născutul nu este alăptat pe cale naturală. Lăsaţi partenerul, mama sau persoana de ajutor să vă ajute. Între timp mama poate să se odihnească. Un somn de 1-2 ore vă poate încărca din nou bateriile. Planificarea timpului vă este de folos pentru că în acest mod n-o să fiţi obosită tot timpul.
Înfăşatul este o soluţie extraordinară pentru somnul bebeluşului
Majoritatea bebeluşilor acceptă să fie înfăşaţi. Alegeţi materiale cât mai naturale şi fine la atingere. Înfăşoară micuţului cu o plapumă sau un scutec din textil şi fii sigură că în aşa mod moş Ene ajunge mai repede la gene.
Învăţaţi să hrăniţi copilul corect
După naştere, problemele de spate pot încă persista. Efectele adverse ale injecţiei epidurală sau spinale (dacă au fost folosite), se resimt mult timp. Mişcările bruşte, dar şi atunci când, pur şi simplu, luaţi în braţe bebeluşul vi se dau greu. Pentru a uşura alăptatul folosiţi perna pentru gravide. Aceasta vă prinde bine şi după naştere. Forma sa pliabilă vă oferă posibilitatea să adormiţi şi hrăniţi micuţul mai ușor.
Alimentaţi-vă şi hidrataţi-vă la timp
Trebuie să mâncaţi pentru a avea suficiente forţe, dar şi lapte matern. Beţi multe lichide pentru a spori cantitatea de lapte, plus că trebuie să fiţi mereu hidratată. Timpul petrecut acasă în rutină vă stoarce de energie. Dacă nu veţi avea grijă de propriul corp, atunci cine?
Aveţi grijă de spate
Gluma se poate îngroşa dacă nu atrageţi atenţia cuvenită problemelor spatelui. Centrul de gravitate al corpului se concentrează pe coloană, iar un plus de kg îl face şi bebeluşul. Când vă pregătiţi de odihnă, aşterneţi sub spate încă o plapumă, în aşa fel încât să se formeze un al 2-lea nivel. Spatele odihnit este o adevărată binecuvântare. Cum se spune în popor, “tot păţitu-i priceput”.
Programaţi timpul eficient
Se poate întâmpla să nu fi dormit mai bine de 24 ore. Scenariul nu e vesel, dar e foarte posibil. Încercaţi să nu amânaţi anumite activităţi de rutină, precum ar fi spălatul veselei bebeluşului, 5-6 minute vă pot salva destui nervi şi desigur timp.
Formaţi-vă obişnuinţe casnice pe care eventual le puteţi programa după un anumit orar. În momentul în care în viaţa voastră apare bebeluşul, noţiunea de spaţiu şi timp se pierde, cel puţin până acesta împlineşte 1 anişor.
Foto: thestar.com