Băița înainte de somn. „Dacă bebe e obosit și a trecut ora de culcare, evită băița”
- 2024-02-15
- 1273
Te întrebi dacă băița înainte de somn îl va ajuta pe bebeluș să adoarmă mai repede? Am vești bune pentru tine! Îmbăierea nu ajută doar la somn, făcând parte din ritualul recunoscut de bebe, dar este și o metodă utilă pentru a-l relaxa în zilele agitate. Totuși, atunci când el e deja obosit și ora de culcare a trecut, este de preferat să renunți la baie.
Știm foarte bine că rutina este foarte importantă pentru micuți încă de când se nasc. Rutina care include băița poate fi una foarte relaxantă pentru bebeluși, mai ales dacă sunt obișnuiți cu acest ritual seară de seară pe o perioadă lungă de timp.
Adormire lină, somn profund
Băița înainte de somn are un efect calmant, iar majoritatea bebelușilor adoră senzația provocată de apă caldă care le mângâie pielea. Aceasta ajută și la relaxarea mușchilor și poate induce starea de liniște și confort. Mai mult, băița ajută la coborârea temperaturii corporale, lucru ce poate fi un atu pentru o adormire mai lină și un somn mai liniștit.
Dacă bebelușul tău pare să se calmeze și să devină mai somnoros după baie, iar aceasta este urmată de o rutină de culcare, repetarea acestor activități indică creierului bebelușului că ora de somn este aproape și este timpul să se relaxeze.
Dincolo de acest efect relaxant, băița poate avea și un efect stimulant, în funcție de context și în funcție de bebeluș. Pentru unii copii, o baie caldă poate fi un moment distractiv și energizant. Apa caldă poate crește fluxul sanguin și poate să ducă la un nivel de activitate și energie mai ridicat. Dacă observi că bebelușul tău este mai alert și mai activ după baie, probabil că băița nu este o alegere bună înainte de somn. O poți muta mai devreme sau oricând în timpul zilei.
Când poate băița să încurce la somn?
Atunci când bebelușul tău este deja obosit. Dacă ai depășit fereastra de somn în care bebelușul tău ar fi trebuit să fie pus la somn, dar îți dorești musai să faci băița bebelușului, află că nu este tocmai indicat. Un copil obosit este deja suprastimulat, iar băița îl va agita mai mult. Ulterior, vei întâmpina o adormire greoaie, întrucât bebelușul este prea energic, încărcat cu hormoni de stres, precum cortizol și adrenalină.
În acest caz, este în regulă să omiți acest pas și să treceți direct la restul rutinei înainte de somn. Concentrați-va pe activități care îl calmează și îl ajută la relaxare, precum o poveste, un cantecel, îmbrățișări, pupici. Adaptarea rutinei în funcție de nevoile și temperamentul bebelușului este esențială pentru a asigura un somn odihnitor pentru întreagă familie.
Băița nu trebuie să fie un pas obligatoriu în rutina bebelușului, dacă faci sau nu băița zilnic bebelușului tău este o alegere personală, nu un lucru de bifat neapărat. Pentru unele familii, o baie înainte de somn este o parte plăcută a rutinei de seară, când ambii părinți sunt prezenți. Pentru alții, băile zilnice pur și simplu nu sunt fezabile. Este în regulă! Fă tot ce funcționează mai bine pentru tine și copilul tău.
Sursa: totuldespremame.ro