Cum și când scoți afară un nou născut
- 2017-10-09
- 25785
Se vehiculează ideea că un nou născut este într-atât de sensibil încât nu ai voie să-l scoți afară săptămâni întregi. Însă este greșită această percepție! Este permis și chiar indicat să ia contact cu aerul curat, însă în anumite condiții. „Nou născutul poate fi scos afară din prima zi de viață, dar cu condiția să fie o vreme blândă. Nu trebuie să fie ploaie, vânt și nici temperaturi cu minus”, spune medicul pediatru Nicoleta Simona Brânzea într-un interviu pentru portalul tematic totuldespremame.ro
Deci, scoaterea afară se face treptat pentru un nou născut. Prima dată este indicată baia de aer la fereastră, 5-10 minute, iar apoi se crește treptat intervalul. Ulterior, când este cald, copilul poate fi dus afară, la plimbare. Însă trebuie să rezistăm tentației de a-l scoate din casă atunci când sunt zile geroase. Mai bine facem câteva ieșiri la fereastră și așteptăm altă ocazie.
Iată câteva sfaturi utile de la medicul pediatru cu privire la cum facem plimbările în funcție de sezon pentru copii:
Iarna: Se scoate copilul afară la prânz, când este perioada cea mai caldă al zilei. De evitat dimineața și seara, când este mai frig.
Vara: Se scoate copilul afară dimineața și seara, când este mai răcoare și evităm astfel expunerea la soare, cel mai periculos interval fiind la prânz.
Cum se îmbracă un bebeluș atunci când îl scoți afară?
Nu de puține ori am văzut bebeluși înfofoliți și mame la tricou. Nu e normal ca un copil să aibă căciulă în cap, iar adultul să fie îmbrăcat lejer. Da, sugarul poate fi mai sensibil, dar și el resimte temperatura la fel ca și noi. Scuza că poartă căciulă pentru că bate vântul nu este una viabilă. Mai bine nu-l scoatem afară deloc în astfel de condiții și așteptăm un moment mai prielnic. Acest lucru este confirmat și de medicul pediatru: „Copilul se îmbracă corespunzător – cum este mama, așa și nou născutul. Nu se îmbracă excesiv! Singura protecție de care trebuie să ținem cont este la cărucior, să avem grijă să aibă lateralele acoperite ca să nu intre vântul întrucât bebelușii suportă mai greu variațiile de temperatură”. O atenție deosebită o acordăm prematurilor, adaugă medicul Nicoleta Simona Brânzea. Aceștia au nevoie de o hăinuță în plus, dar numai în prima lună de viață, apoi vor fi tratați normal.
Atenție la diferența de temperatură interior-exterior
Cu cât este mai frig afară, cu atât suntem mai tentați să aducem vara în case și să dăm drumul la calorifere la maximum. Dar medicul pediatru ne atrage atenția că procedăm greșit. „Iarna nu faci căldură excesivă în casă, temperatura optimă fiind de 20-21 de grade Celsius. Este important ca atunci când ieși afară să nu fie o diferență foarte mare de temperatură. Copilul suportă optim 10-15 grade Celsius diferență interior-exterior”.
Iată care sunt situațiile în care nu este recomandat să scoți un copil afară:
• Când bate vântul foarte tare;
• Când este foarte frig, sub -10 grade Celsius, sau foarte cald, peste 35 grade Celsius (nu sunt indicate diferențele mari de temperatură interior-exterior);
• Când are o boală contagioasă;
• Când are temperatură (organismul e slăbit și nu se simte confortabil).
Beneficii pentru un copil expus la aer curat:
• Îi crește imunitatea;
• Își oxigenează creierul;
• Este stimulat de tot ce se întâmplă și astfel descoperă lumea.
Foto simbol: lelekabags.com.ua