Tundem ZERO copilul la 1 an sau nu?
- 2016-10-12
- 35618
În timp ce unii copii vin pe lume doar cu un pufuleț incolor pe cap, alții se nasc cu o mulțime de păr și uimesc până și medicii. Ambele cazuri sunt absolut normale! Generații întregi de părinți însă, cred în mitul precum că tunderea copiilor la un anișor – și chiar rasul podoabei capilare - ar avea efecte extrem de benefice. Și totuși când trebuie să tundem bebelușii?
Mitul rasului pe cap
Părinții aleg adesea să radă copiii pe cap, cu scopul de a stimula creșterea părului și a-l face mai des, însă acesta este doar un mit, spun medicii. Structura părului este ereditară și oricât de des ai tunde un copil, podoaba lui capilară nu are cum să se îndesească. De asemenea, „calitatea” părului depinde de starea de sănătate a copilului, de alimentația și de îngrijirea lui.
De știut este și faptul că bebelușii se nasc cu puf pe cap, care după un an începe să cadă, și numai atunci apare părul propriu-zis. Uneori, rasul la chelie coincide cu această perioadă, fapt care a dus la crearea acestui mit. Însă… aceasta era direcția în care se mergea, oricum.
Tunsul la zero poate afecta copilul!
Tunsul copilului la zero are loc de obicei în jurul vârstei de 1-2 ani, împotriva voinței sale. De obicei, se lasă cu plânsete și disperare din partea celui mic, însă pentru unii părinți „scopul scuză mijloacele”. Pe lângă faptul că îi poate afecta emoțional (copii capătă deja o personalitate și îi poate șoca imaginea din oglindă), procedura este interzisă și de medici.
„Nu este corect să radem copiii pe cap, deoarece astfel afectăm structura pielii și descuamăm celulele capului, ceea ce este destul de grav. De asemenea, dispozitivele de ras folosite ar putea cauza infecții serioase le nivelul pielii”, spune Natalia Buzatu, medic pediatru.
Când facem prima tunsoare?
Vârsta la care bebelușii sunt pregătiți pentru prima tunsoare (nu ne referim la rasul pe cap!), diferă în funcție de podoaba capilara pe care o moștenesc la naștere. Dacă micuțul tău s-a născut cu o claie de păr, care începe sa devină incomodă, atunci îl poți duce la coafor și mai devreme de 8 luni. Însă în general, abia în timpul celui de-al 2-lea an de viață al copilului va veni vremea să dai o forma părului. Dacă părinții se încăpăținează să urmeze ritualul de a tunde copilul la zero, aceștia trebuie în mod obligatoriu să se asigure că fontanela capului este închisă.
Foto: salonbellavita.ru