Odoraș.

Odoraș.

Linex

Alergia la laptele de vacă - pe înțelesul părinților

Alergia la laptele de vacă - pe înțelesul părinților

Alergia la proteinele din laptele de vacă este cel mai frecvent tip de alergie alimentară întâlnită la sugari și copiii mici, având uneori un impact major în ceea ce privește statusul nutrițional și calitatea vieții.

Se manifestă printr-o gamă largă de semne și simptome datorate unui răspuns imun eronat față de proteinele din laptele de vacă, pe care organismul copiilor alergici nu le recunoaște ca fiind inofensive și produce anticorpi împotriva lor, ca o reacție de apărare. Când anticorpii specifici întâlnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea unor mediatori în țesuturi, aceștia fiind responsabili, de fapt, pentru simptomele bolii.

Manifestările clinice apar de obicei în primele luni de viață, cel mai adesea la câteva zile sau săptămâni după ce a fost introdusă o formulă pe bază de lapte de vacă în alimentația sugarului. Simptomele pot apărea și la sugarii alimentați exclusiv la sân, dacă mama consumă produse lactate.

Alergia la proteinele din laptele de vacă nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză, unde sistemul digestiv nu poate digera zahărul (denumit lactoza) din lapte. Intoleranța la lactoză nu implică sistemul imunitar.

Simptomele alergiei la laptele de vacă:

Nu toate reacțiile alergice la proteinele laptelui de vacă sunt la fel și pot varia de la ușoare la foarte severe. În funcție de mecanism, alergia la proteinele din laptele de vacă se clasifică în:

Alergia la proteinele din laptele de vacă mediată prin IgE

Este cel mai frecvent tip de reacție; simptomele apar rapid (câteva minute până la aproximativ 2 ore) după consumul de lapte sau alimente care îl conțin, și pot include:

  • Erupții eritematoase, pruriginoase de tip urticarie
  • Angioedem (umflături) cu sau fără localizare de gravitate - edem al feței, buzelor, pleoapelor
  • Prurit ocular
  • Greață, vărsături
  • Dureri abdominale, colici
  • Strănut
  • Rinoree (secreții nazale apoase), obstrucție nazală
  • Tuse seacă, iritativă, wheezing (respirație șuierătoare)                                                                                      

Rareori, în cazuri foarte severe, alergia la proteinele din laptele de vacă mediată prin IgE ar putea duce la anafilaxie - o reacție alergică potențial periculoasă, cu risc vital.

Alergia la proteinele din laptele de vacă non-IgE mediată

În alergiile non-IgE mediate, simptomele de obicei apar mai tardiv, după câteva ore sau chiar mai târziu (2-3 zile) de la consumul laptelui de vacă sau de alimente care conțin lapte. Aceste simptome pot fi similare cu cele ale unei alergii IgE mediate, dar pot include, de asemenea:

  • Erupții cutanate de tipul eczemelor, dermatita atopică
  • Eritem în zona scutecului
  • Reflux gastro-esofagian
  • Vărsături alimentare
  • Scaune diareice, cu mucus și/ sau striuri sanguinolente; alteori scaune păstoase, lucioase
  • Colici abdominale, meteorism abdominal (mărirea de volum a abdomenului)
  • Constipație
  • Curba ponderală staționară sau chiar descendentă

Deoarece aceste simptome nu sunt întotdeauna foarte evidente, sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu patologii diferite, altele decât alergia la proteinele din laptele de vacă.

Ce este de făcut în continuare?

Este important să vă adresați unui medic specialist alergolog și să nu auto-diagnosticați alergia la laptele de vacă în cazul copilului dvs. Din păcate, diagnosticul nu este întotdeauna ușor de pus, deoarece simptomele sunt variabile.

Specialistul alergolog pediatru va decide care teste și investigații sunt necesare în funcție de reacțiile copilului. Odată ce diagnosticul este confirmat, veți fi sfătuit cum să gestionați cel mai bine alergia la laptele de vacă a copilului dumneavoastră.

Sursa: reginamaria.ro

Mai multe informații despre alergiile alimentare la copii află de la medicul pediatru-alergolog, Tatiana Gorelco: 
 

Share:

Articole recomandate