Odoraș.

Odoraș.

Linex

Alimente interzise până la 2 ani

Alimente interzise până la 2 ani

Alimentaţia copiilor nu coincide cu alimentaţia adultului, iar odată ce îi cresc primii dinţişori, părinţii sunt tot mai tentaţi să îi dea să guste din toate.

Înainte de doi ani, tubul digestiv al copilului este imatur fiind incapabil să digere şi să asimileze anumiţi nutrienţi, de altfel organismul copilului nu este încă pregătit să lupte cu substanţele toxice pe care un adult le poate elimina. Astfel, ar fi mai bine să evitaţi următoarele alimente:

Mierea de albine – poate duce la apariţia alergiilor, iar unele substanţe din compoziţia acesteea pot provoca botulism (intoxicaţie alimentară gravă).

Laptele de vacă – nu trebuie înlocuit cu laptele matern. Are un înalt potenţial alergen şi poate duce la apariţia scaunelor diareice, a colicilor abdominale şi a erupţiilor cutanate. Laptele conţine o cantitate neglijabilă de fier şi poate duce la anemie carenţială, de altfel nu oferă copilului toţi nutrienţii de care are nevoie. De ce laptele de vacă nu este potrivit pentru a fi introdus în alimentaţie aflaţi AICI.

Albuşul de ou – se recomandă ca până la un an să evitaţi albuşul şi să consumaţi doar gălbenuşul, pentru că albuşul are un potenţial alergenic crescut.

Zahărul – în primul an de viaţă bebeluşul nu are nevoie da zahăr pentru că îl preia din laptele matern, legume, fructe etc., care conţin suficient zahăr. Evitaţi să îi îndulciţi ceaiul, piureiurile şi alte mâncăruri.

Carnea de porc – are un conţinut prea mare de grăsimi, iar oganismul nu are o capacitate înaltă de digestie.

Peştele şi fructele de mare – sunt alimente cu potenţial alergen şi trebuie evitate cel puţin până la 1 an. Fructele de mare sunt interzise în special pentru că au un conţinut mare de mercur.

Untul de arahide, arahidele şi nucile – pot provoca alergii severe, iar cu nucile sau arahidele, bebeluşii se pot sufoca.

Fructele de pădure – sunt bogate în nutrienţi însă au şi ele un potenţial alergen ridicat. Totuşi dacă copilul dvs nu prezintă antecedente de alergii, pot fi consumate cu grijă după 1 an.

Mezelurile – conţin aditivi, nitraţi şi nitriţi de sodiu şi potasiu, coloranţi, arome sintetice şi sare şi zahăr în exces. Sunt interzise categoric.

Evitaţi şi mâncărurile grase, picante, mâncărurile procesate printre care se numără conservele şi prăjelile.

Foto: amazingpics.net

Share:

Articole recomandate