Ce reacții la vaccin nu ar trebui să te pună în gardă
- 2017-04-19
- 17462
Ceea ce se vorbește despre reacțiile adverse la vaccinuri îi derutează și îi îngrijorează pe părinți. Aceștia sunt gata să fugă la medic la primele semne de rău după ce și-au vaccinat micuțul. În articol ne-am propus să prezentăm lista reacțiilor care apar în mod normal după vaccinare.
După ce este pusă vaccina organismul copilului își formează imunitate împotriva unei boli. Dar apar uneori și reacții adverse – locale sau generale. În majoritatea cazurilor acestea nu sunt periculoase, iar organismul se descurcă fără intervenția medicului în 2-3 zile.
„Provocarea” locală
În cele mai dese cazuri locul unde s-a introdus vaccinul se inflamează și se înroșește. Aceasta este reacția organismului la intervenția din exterior. În câteva zile această reacție trebuie să treacă. Dacă nu dispare în 2-3 zile, atunci e cazul să vă adresați la pediatru care va prescrie anumite unguente pentru a reduce efectul advers.
Reacții generale
De obicei după vaccinare la copil se ridică temperatura, apar dureri de cap, nu are poftă de mâncare, doarme rău, este capricios, obosește mai repede, pare somnoros. Febra demonstrează că organismul luptă cu infecția introdusă, și dacă nu depășește 38,5 grade, atunci nu trebuie să-i dați copilului preparate care să-i scadă temperatura.
Reacție alergică
Foarte rar pot apărea și reacții alergice la vaccin – se înroșește locul unde s-a introdus vaccinul, apare erupție, brusc crește temperatura corpului. Astfel de reacții au unii copilași la proteina ce se conține în vaccinuri. Însă medicii menționează că un copil sănătos nu are nevoie de tratament cu antihistaminice înainte de a i se pune vaccinul. În caz că apare reacție alergică e mai bine să consultați medicul-pediatru privind acțiunile de mai departe.
Vaccinarea este o provocare și pentru organismul unui copil, și pentru cel al unui matur. Dacă observați reacții ce vă îngrijorează, e mai bine să consultați medicul pentru orice eventualitate, dar și pentru liniștea voastră sufletească.
Informații: parents.ru
Foto simbol: vaccines.news