Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psihiatru suedez: Ce se întâmplă cu copiii care sunt lăsați să facă tot ce vor

Psihiatru suedez: Ce se întâmplă cu copiii care sunt lăsați să facă tot ce vor

„Părinții permisivi din Suedia au dat naștere unei generații de monștri?”, se întreabă Judith Woods într-un articol cu același titlu publicat în The Telegraph, care pune în discuție efectele modelului scandinav de a-ți crește copilul. Iar psihiatrul suedez David Eberhard, vine cu răspunsul în cartea „Copiii la putere”. Acesta, tată a 6 copii, susține că stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri adulți fără empatie socială, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață. În același timp psihiatrul avertizează că „a-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”.

Eberhard afirmă: „Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Atunci când cineva încearcă să le îndeplinească funcția de părinte sau le critică copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, aceștia devin extrem de frustrați. Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților. Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație. În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație cu spusele: „Nu e frumos cum te porți, termină!”. O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, dar numai pentru copiii noștri”.

În noua sa carte „Copiii la putere” psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții, care nu se comportă ca adulți responsabili. Aceștia consideră că trebuie să devină cei mai buni prieteni ai copiilor. „Coboară la nivelul lor și nu îndrăznesc să-i contrazică și să le stabilească anumite limite. Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastră e compusă în întregime din adolescenți!”

Psihiatrul crede, totuși, că vechiul stil de educație creștea altfel oamenii. O fi având dreptate?

 

Sursa: eushtiu.com

Share:

Articole recomandate