Odoraș.

Odoraș.

Linex

Copiii mici care nu dorm suficient riscă să devină obezi

Copiii mici care nu dorm suficient riscă să devină obezi

Copiii mai mici de 5 ani care nu dorm suficient întâmpină un risc crescut de a deveni supraponderali la vârste încă fragede.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, există o legătură concretă între durata somnului nocturn la vârste fragede şi cazurile de obezitate la copii între 5 şi 9 ani. La studiu au participat peste 1.900 de copii împărțiți pe grupe de vârstă, iar însăși cercetarea a durat 5 ani. S-a constat că copii de până la 5 ani, dorm în medie câte 10 ore pe noate, în timp ce copiii care depășesc această vârstă, dorm în medie nouă ore și jumătate. În ambele grupuri existau și excepții, adică micuți care nu dormeau mai mult de 5 ore pe noapte, iar aceștia erau supraponderali sau obezi. Dacă în primul grup procentajul era de 33%, în cel de-al doilea 36% dintre copii se confruntau cu probleme de obezitate sau supraponderabilitate.

Rezultatele specialiștilor americani sunt confirmate și la Antipozi. Cercetări efectuate la Universitatea Otago din Dunedin (Noua Zeelanda). Ei au ajuns la concluzia că, la fiecare oră lipsă de somn, se adaugă 0,7 kg la greutate. Ceea ce înseamnă că micuții care dorm mai puțin de 10 ore pe noapte se vor confrunta cu probleme de supraponderabilitate și chiar obezitate, înainte să împlinească 7 ani.
 
Creează o rutină

 Primul an de viaţă este momentul optim pentru a crea un program regulat de activităţi diurne şi de mers la culcare. Elementele esenţiale sunt consecvenţa şi previzibilitatea. Atunci când începeţi o rutină copilul dumneavoastră se va obişnui să anticipeze umătoarele etape, adesea chiar va fi deosebit de încântat la auzul apei care curge în cadă. Aceasta este cheia: rutina trebuie să fie ceva plăcut şi să ajute copilul să anticipeze cu plăcere momentul când va adormi.

Pentru copiii mai mari, începe rutina anunţându-i că mai sunt 10 minute până la ora de culcare, aşadar vor trebui să încheie orice activitate. Ritualul care va urma ar trebui să includă o baie, îmbrăcatul pijamalei, cititul dintr-o carte ilustrată, apoi o îmbrăţişare scurtă înainte de urarea „noapte bună”, după care părăsiţi camera.

Momentul începerii rutinei şi transformarea ei într-un set de obiceiuri bune de culcare depinde de vârsta copilului. În primele luni, e bine să trataţi copiii născuţi prematur corespunzător datei la care ar fi trebuit să se nască natural.

Foto: sleepwellchildren.com

Share:

Articole recomandate